• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Френският премиер Манюел Валс обяви впускането си в надпреварата за президент

Френският премиер Манюел Валс обяви впускането си в надпреварата за президент

/КРОСС/Френският премиер Манюел Валс обяви, че възнамерява да участва в надпреварата за президент през следващата година, за да наследи Франсоа Оланд, съобщава "Франс прес".

"Аз съм кандидат за президент на Републиката", заяви Валс и обяви, че ще подаде оставка като премиер във вторник, за да започне предизборна кампания за номинация на Социалистическата партия в първичните избори на партията през януари.

54-годишният Валс, който е роден в Испания, обяви кандидатурата си в реч от кабинета си в Париж, в която той призова раздробеното ляво политическо пространство да се обедини зад неговата кандидатура.

"Имам отговорност днес - да обединявам", подчерта Валс, който е смятан за политик, който разделя.

Той предупреди за опасността лидерът на крайната десница Марин льо Пен да попречи на левицата да се добере до втория тур на президентските избори в повторение на електоралното земетресение по време на президентските избори във Франция през 2002 г., когато нейният баща Жан-Мари льо Пен беше победен от представителя на десницата Жак Ширак на балотажа.

Влизането на Валс в надпреварата се очакваше, след като президентът Оланд обяви през миналата седмица, че няма де са бори за втори мандат, поддавайки се на натиска да се оттегли, включително от страна на Манюел Валс.

Здравният министър Марисол Турен и вътрешният министър Бернар Казньов са сред тези, които са сочени да наследят Валс като премиер през следващите 6 месеца до парламентарните избори, които са след президентските избори през пролетта на следващата година.

Манюел Валс междувременно ще се изправи срещу най-малко седем други кандидати за номинацията за социалистите в първичните избори в два тура, които са насрочени за 22 и 29 януари догодина.

Първият тур на президентските избори във Франция е насрочен за 23 април, а евентуалният балотаж е на 7 май.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.