• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

"Файненшъл таймс": Девалвацията на юана ще доведе до валутни войни

"Файненшъл таймс": Девалвацията на юана ще доведе до валутни войни

/КРОСС/Всички валутни войни са самоубийствени за участниците в тях. Когато една страна понижава стойността на националната валута, за да увеличи износа, тя неизбежно предизвиква конкурентна девалвация от страна на търговските си партньори, което лишава инициатора от първоначалното му предимство. По този начин едва ли Китай, който във вторник фактически девалвира юана с 2 на сто, е имал намерение да превърне валутните сблъсъци между неговите търговски партньори в пълномащабна война, коментира в. "Файненшъл таймс", цитиран от Клуб Z.

Намеренията обаче са едно, а последствията - друго. Положението на Китай като най-голямата в света търговска сила гарантира, че действията му ще доведат до разпространението на натиска на дефлационните сили върху глобалната световна верига от доставки, като принуди конкурентите на прибегнат до обезценяването на собствените си валути.

Девалвацията, която доведе до най-голямото от 1993 г. обезценяване на женминби (значението на тази дума е "народна валута" и тя се използва за юана - б.р.) от 1993 г., бе с цел самозащита. Тя бе предизвикана от верижните реакции на структурните и икономическите проблеми в страната в резултат на разминаването в данните на официалната статистика и на независимите аналитици. Властите вероятно завишават икономическите показатели.

През март китайският премиер Ли Къцян заяви пред "Файненшъл таймс": "Ние не искаме по-нататъшна девалвация на китайската валута, защото не можем да разчитаме на това, че обезценяването на нашата валута ще увеличи износа."

Времето на китайския завой на 180 градуса настъпи заради три основни фактора.

Всички тези китайски стоки ще поевтинеят заради девалвацията на юана.
Сигналът на Федералния резерв на САЩ, че може да повиши процентната ставка не по-късно от есента, можеше да направи предупредителните мерки по-привлекателни.

Покачването на курса на женминби с 10,3 на сто по отношение на всички валути от началото на 2014 г. вероятно укрепи представите, че китайската валута е надценена.

Най-накрая, кампанията на Китай с цел юанът да бъде добавен в Специалните права на тираж на Международния валутен фонд (СПТ, или мегавалутата на МВФ - б.р.) през декември би могла да подтикне Пекин да покаже, че преминава към по-гъвкава валутна система. Това е едно от условията за влизане в СПТ.

Но девалвацията на юана може да има нежелателни последици. По-скоро тя ще доведе до износ на дефлация чрез поевтиняване на китайските стоки. Наред с въздействието на потенциалната конкурентна девалвация това по-скоро ще доведе световната икономика до поредната фаза на забавяне на растежа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

селски икономист

поевтиняват китайските стоки-купуват се повече-увеличава се търсенето им-заменят постепенно западните. В БГ и Европа има много повече китайски коли от американски и английски. Същото е и с машините и електрониката.Но тези размишления не са за лятото-боли главата от тях.

14.08.2015 09:13:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.