• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

75 години от разстрела на Вапцаров

75 години от разстрела на Вапцаров

/КРОСС/ Днес се навършват 75 години от разстрела на знаменития български поет Никола Йонков Вапцаров. Въпреки краткия си живот той остава една от най-значимите фигури в българската поезия.

Паметта му ще бъде почетена в редица градове. Пред барелефа на Вапцаров в Благоевград, разположен на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров" ще се проведе ритуал по полагане на цветя . Ще бъдат припомнени моменти от живота и делото на поета, оставил след себе си „Прощално", „Пролет" и много други творби.

Пред паметника в родния му град Банско, в 11 часа ще бъдат поднесени венци в знак на признателност пред таланта и идеала на Никола Вапцаров. Негови стихове ще изпълнят рецитатори от няколко поколения. През целия ден къщата-музей на поета, ще бъде отворена с вход свободен за всички посетители и почитатели на неговата човешка и дълбоко вълнуваща поезия. В кинозалата ще се прожектират филми, свързани с живота на Вапцаров, неговото семейство и историята на Банско.

Никола Вацаров е роден на 24 ноември - нов стил 7 декември - 1909 година в град Банско. Учи в Разложката гимназия, след това по волята на баща си учи в Морското машинно училище във Варна, като е на практика първо на кораба „Дръзки", а с кораба „Бургас" посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид. Мечтата му е да учи литература, но материалното положение на родителите му налага друго. През 1940 събира подписи из Пиринско, по т. нар. „Соболева акция". Заловен за това, съден, интерниран в Годеч. След завръщането му от Годеч (септември 1941 г.) се занимава с минноподривни дела срещу немските войски. Арестуван заради тази работа през март 1942 г., на 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер - разстрелян. Единствената му стихосбирка „Моторни песни" излиза през 1940 г. Получава посмъртно почетна Международна награда за мир (1952).

Борбата е безмилостно жестока Борбата е безмилостно жестока.
Борбата както казват, е епична.
Аз паднах.
Друг ще ме смени и... толкоз.
Какво тук значи някаква си личност?!
Разстрел, и след разстрела - червеи.
Това е толкоз просто и логично.
Но в бурята ще бъдем пак със тебе, народе мой, защото те обичахме!
23.07.1942 г.


Датата е точно преди 75 години.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.