• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Банките в Гърция може да опрощават ипотеки

Банките в Гърция може да опрощават ипотеки

/КРОСС/Банките в Гърция може и да пристъпят към опрощаване на ипотеки, за да улеснят кредитополучателите да изплащат дълговете си, а и да избегнат продажбата на портфейли от проблемни кредити на безценица, пише онлайн изданието на гръцкия в. Kathimerini, цитиран от "Инвестор".

Досега „подстригване" на ипотеките като възможен вариант за намаляване на проблемните кредити не е обсъждан официално, допълва изданието. Идеята обаче поражда и някои опасения, свързани с това как ще се определя частта от заема, която ще се опрощава, посочва още изданието. За целта трябва да се ползва пазарната стойност на имота, за който е отпусната съответната ипотека, както и възможностите на длъжника да плаща остатъка от кредита.

Обсъжда се и вариант длъжниците да плащат наполовина, а останалата част от заемите да бъдат „замразени" за някакъв период от време, договорен с банката. За тези кредитополучатели, които нямат възможност да изплатят „замразената" част от кредита и нямат имущество, с което биха могли да удовлетворят кредиторите си, се предвижда опрощаване на кредите, като банките ще ги отписват веднага. Преди да продават проблемни кредити на инвестиционни фондове, банките биха могли да преговарят с кредитополучателите за отписване на някаква част от заемите, но при условие, че длъжниците редовно си плащат вноските по останалата част. В случая ще се сравнява цената, която банката би получила от фонд при продажбата на тези кредити, и приносът на кредитополучателите. Така ще се оценява по-изгодният вариант за банката. Михалис Салас от борда на директорите на Piraeus Bank предлага и още един вариант - продажба на имотите на длъжници и отдаването им обратно под наем, така че хората да могат да останат в домовете си.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.