• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Индианци строят тръстиков кораб в Белослав за експедиция през три морета

Индианци строят тръстиков кораб в Белослав за експедиция през три морета

/КРОСС/ Двама боливийски индианци от племето аймара започнаха да строят 14-метровия тръстиков кораб в Белослав, който в края на юли ще отплава на международна експедиция Абора IV.

Името идва от дума в езика на гуанчите - коренното население на Канарските острови. С нея те наричат светлината, която покрива океана, в момента на изгрев и залез, когато слънчевия диск докосва хоризонта. Това сияние се е приемало за божествената енергия, стояща в основата на сътворението. Най-интересното е, че произнесена на местното наречие, тази дума звучи като "Аурора" (зора на древногръцки), коментира Теодор Роков от Регионалния исторически музей във Варна, който ще бъде единственият българин в експедицията.Днес в света само племенната общност Аймара, обитаваща бреговете на езерото Титикака, са запазили умението да строят плавателни съдове от тръстика. За прототип на кораба ще се ползват скални рисунки от Египет и Месопотамия.Морското приключение ще стартира от пристанище Варна и ще премине през Дарданелите, Егейско море и остров Крит. В него ще се включат 9 представители от различни държави - Германия, Боливия, Холандия, Русия, САЩ, Турция, Гърция, Кипър и България. Разнородният екипаж има за цел да докаже, че независимо от различията в политиката на държавите, техните жители могат да работят заедно и без проблеми, казва Роков.Изследователите ще пропътуват около 3000 км в продължение на 3 месеца, за да докажат сведенията на Херодот, че са били осъществявани търговски контакти между древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното средиземноморие още от времето на каменно-медната епоха, в района на днешна Варна.

Тази година се навършват и 50 години от експедицията на Тур Хейердал с "Ра" - първото плаване с древен папирусов кораб, каквито са използвали египтяните в миналото. Проектът "Абора IV" е практическо продължение на тази идея и затова, за да стане кръстник на кораба, се очаква във Варна да пристигне най-големия син на великия норвежки изследовател. Очаква се плаването да започне през юли.

Организатор на международната експедиция Абора IV е германецът д-р Доминик Гьорлитц, а партньор в реализацията на проекта е варненският археологически музей.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Че ние малко индианци ли имаме?!?

11.06.2019 19:59:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.