• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Фестивал на хвърчилата

Фестивал на хвърчилата

/КРОСС/Фестивал на хвърчилата - Варна 2015 се организира от Клуб "Асто - Въздушни чудеса" и Сдружение за опазване на дивата природа (СОДП) - екип ентусиасти с опит в провеждането на събития от този род и амбиция да го превърнат в в едно от емблематичните събития на лятна Варна. Със своя международен характер, това новаторско и атрактивно културно събитие допринася за изграждането на специфичния облик на града, насърчава творчеството и социалното включване на различни групи и възпитава у участниците любов към летенето, птиците и свободата, както и правилно отношение към опазването на околната среда.

И тази година фестивалът е посветен на опазването на мигриращите птици и техните местообитания и се съфинансира по проект на СОДП с подкрепата на финансовия механизъм на ЕИП 2009 - 2014 г.

Атрактивното събитие ще съвпадне с Деня на Варна, 15 август, и отново ще се проведе на плажа в Аспарухово.

По своя характер фестивалът е международен - оригинални модели хвърчила собствена изработка ще демонстрират участници от България, Турция, Русия и др. Програмата включва парад на хвърчилата, конкурс за най-атрактивен модел, демонстрации на авиомодели, парапланери и други летящи обекти, както и работилница за хвърчила на място. Съпътстващата програма на фестивала също е богата - представления на детски танцови и театрални състави от Варна и района, мини-концерти на известни наши поп изпълнители, работилници и арт ателиета, наблюдение на миграцията на щъркели, пеликани и други реещи се птици със специализирана оптика, приятна музика и много други забавления.

В рамките на фестивала ще се проведе и фотографски пленер за репортажна и художествена фотография. Участниците в този пленер ще имат възможността да снимат събитията по време на фестивала, и най-вече демонстрациите на международните участници, които ще покажат майсторките си умения в управлението на огромни пъстри ръчно изработени хвърчила. Опитът от миналата година показа, че времето и мястото на събитието е подходящо и за фотографи - анималисти, които биха могли да снимат активната миграция на щъркели, пеликани, осояди, блатари, орли и други хищни птици.

Селектирани фотоси от този пленер ще се включат в пътуваща изложба " ВЪЗДУШНИ ЧУДЕСА - ВАРНА 2015", която ще бъде показвана на различни места във Варна и други градове. Партньори в провеждането на фестивала тази година са: Клуб „Чайка" - Турция, радио Варна, Фотоплейс /Photoplace, peika.bg, Импакт прес груп, „Виж Варна", туристическа компания „Неофрон Турс", студио за графичен дизайн „Одара".

Фестивалът подкрепя избора на Варна за Европейска младежка столица през 2017 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.