• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Силвия Петранова: Община Варна няма единна стратегия за развитие, всичко се прави на парче

Силвия Петранова: Община Варна няма единна стратегия за развитие, всичко се прави на парче

/КРОСС/През месец март Силвия Петранова бе избрана за председател на областната организация на ПП „Движение 21" във Варна. Завършила е „Икономика" в Икономически университет -  гр.Варна и „Право" в Русенски университет „Ангел Кънчев". Управител и съдружник е на счетоводна кантора. Вписан медиатор към Министерство на правосъдието; член на екипа на помирителите и медиаторите към Арбитражен съд - гр.Варна; член на Съюза на юрисконсултите в България. 

 - Г-жо Петранова, в началото на май Върховният административен съд нареди ръчно преброяване на бюлетините от местните избори след подадена от вас жалба, какво показа проверката?

- Да, Върховния административен съд върна делото за ново разглеждане от нов състав, като разпореди изслушването на свидетели и ръчно  преброяване на бюлетините от Избирателна секция 115 - гр.Варна. За съжаление и делото и резултатите от него се оказаха също толкова изманипулирани, колкото и самите местни избори.

Ръчното изброяване на бюлетините не установи съществени разлики в оповестените резултати от подменения и фалшифициран протокол, който обжалвахме. Ние не сме и очаквали друго! Преди много години Сталин е казал: „Не е важно, кой гласува! Важно е кой брои гласовете!" Е, оказа се че нашите гласове са „преброени"!

Свидетелските показания на част от Избирателната комисия от 115 -та секция безпорно доказа подмяната на изборния протокол. Установи се  също и че чувала с изборните книжа е отварян след предаването му в ОИК, тъй като в съда се появи завързан с канап, а с такъв комисията не е разполагала в деня на изборите.

За пореден път играта бе нечестна. Говорим за върховенство на закона, говорим за справедлива съдебна система, говорим, говорим! Но нищо от това, което говорим не се случва. Остана ни само моралния елемент, защото ние сме честни играчи, спазваме правилата, провеждаме прозрачна местна политика, на фона на затъмнените сделки и грубото разграбване и разпродаване на Общината.

- Бяхте избрана за председател на варненската структура на „Движение 21" какви ще са основните приоритети в работата ви?

През месец Март 2016 година, се проведе Общинско събрание на членовете на Движене 21 - Варна, което ме избра за Председател на варненската структура на партията. Отговорността, с която бях натоварена е голяма, защото Движение 21 е сравнително млада партия, която няма голям партиен опит и тепърва набира скорост на политическата сцена. Това от една страна е хубаво, защото по естествен път налагаме както местни личности, с потенциала на местни политически лидери - некомпрометирани, образовани и дейни, така и нестандартни, иновативни модели и практики за правене на политика.

 Хората ни приемат добре, не само защото излизаме от рамките на стандартния, клиширания политик, но и защото това че нямаме много политически опит прави общуването ни с тях по - отворено, по - натурално и същевременно по - резултатно.

Това са и ще са основните приоритети, които ще залегнат в работата ми като Председател на Общинската организация на Движение 21 - Варна. Целта  е да се превърнем в проводник за решаването на проблемите на хората на местно ниво. Да бъдем една истински работеща в демократична среда и по демократичен модел местна опозиция. Един коректив на местното управление, от  което любимият ни град страда. И не само! Това, че сме страничен наблюдател и не сме сред хората, които гледат с чужди очи на нашето ни дава възможност да наберем сили, и да подготвим потенциала си за предстощата победа в битката.

- Смятате ли да работи съвместно с някои от представените в общината партии, за да ги осъществите?

- 11 партии и коалиции са представени в сега работещия Общински съвет. След изборите прочетох в една статия, че Общинския съвет във Варна е „насипен"  и непредсказуем! И да, аз смятам, че е такъв! Разбира се, това не ни пречи като представители на най- голямата  извънпарламентарно представена партия да намерим общ език с представените в Общината ни групи. Особено по въпроси, които са значими и належащи за града ни. Бихме се радвали, ако нашето мнение и активната ни експертна работа спомогне при вземането на общински решения. В нашата общинска структура сме формирали постоянно действащи експертни комисии в актуалните за града и общината направления - Комисия по инфраструктура и градски транспорт, Комисия по туризъм, Комисия по икономика, финанси и бюджет и т.н. В тях работят членове на Движение 21, които са професионалисти в областта, с доказан опит и качества. Честите ни срещи със симпатизанти и граждански организации ни дават поглед върху проблематиката на града и общината, раждат се различни инициативи и решения на проблемите във Варна. Така че, да, отворени сме за съвместна работа в името на града ни.

-  Варна е туристически град. Готов ли е да посреща туристи.

- За мен Варна е най- хубавия морски град в България, но за съжаление в последните години той загуби част от своята привлекателност. В този момент, ако се разходите из улиците на града ще видите, че е заринат от боклуци. Кофите преливат застрашаващо, а отговорните за това лица нехаят, нищо че сезонът е започнал и града вече посреща своите първи гости. Проблемът със сметосъбирането ескалира в последните 1 - 2 години. Но явно, че печалбата за концесионера е толкова голяма, че той спокойно може да си позволи да извозва отпадъците, когато намери за добре, както намери за добре и дори да заплаща неустойки за това. Свидетели  сме на поредния ремонт, с който Общината напрегна варненци. Със затварянето на Аспаруховия мост, хората са принудени да пътуват два километра за повече от 45 минути. Да не говорим, че всичко се прави в туристическия сезон, за който ние вече 4-5 години подред не сме готови. Във Варна картината се повтаря, имаме дежавю. Миналата година в разгара на летния сезон се ремонтираха четири булеварда едновременно и града ни буквално бе блокиран. Лошото е, че Общината няма единна стратегия за развитието на града и нещата се правят на парче. И отчисленията „на парче" са по-трудноуловими. На фона на това, което виждаме сред варненци върви и беседа, в която хората се дерзаят с въпроса:  Кое е по - добре - да се прави и да се краде или да не се прави изобщо нищо? А това е лоша дилема за Варна.

- Не се ли притеснявате от аполитичността на хората. Трудно ли се прави политика в такава среда?

- Да, все повече срещам политическа апатия у хората. Талкова години са лъгани, манипулирани и разигравани, че е много трудно да повярват  и дадът шанс на промяната. Разбира се, нас това не трябва да ни отчайва. Трябва да намерим начини за да привлечем общественото внимание върху себе си и то не само, за да сме обградени от внимание.  Когато това се случи се надявам ние да сме алтернативата, която е необходима за всички, да ни припознаят като политическата партия, която не води агресивна политика, не е популиска като повечето парламентарно представени, а с ясно поставени цели и национална стратегия за България. 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.