• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Кметът на Варна няма да обжалва строителните разрешения за "Южен поток"

Кметът на Варна няма да обжалва строителните разрешения за "Южен поток"

Варна /КРОСС/ "Нека правителството направи така, че да се спазва европейското законодателство, за да могат и България и Варна да извлекат максимална полза при евентуалната реализация на проекта "Южен поток". Това е национален въпрос".
С тази позиция днес кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) на практика отказа да обжалва строителните разрешения, които бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева подписа на 31 юли, за строеж на газопровода "Южен поток" на българска територия.
По-рано през деня Радан Кънев, говорител (в оставка) на Реформаторския блок, съобщи във Фейсбук, че е подал жалба срещу разрешенията и подкани Портних да направи същото.
"Днес обжалвам строителното разрешение за Южен Поток и Паша Дере. Призовавам кмета на Варна също да обжалва, срокът да спрем грабежа е днес", гласи статусът на Кънев в социалната мрежа.
По-късно Кънев уточни, че заради разрешеното от Терзиева "предварително изпълнение" на разрешенията строителството може да започне всеки момент, а от там нататък до края на годината разходите по строителството могат да се окажат милиарди".
Дълбочината от която тръбите на "Южен поток" ще излязат от морето край плажа "Паша дере" южно от Варна ( според представените проекти на места тя достига 3000 м.) компресорната станция, която предстои да бъде изградена ще бъде най-мощната, а и най-скъпата от този тип в Европа, каза още Кънев.
"По тази причина всякакви разходи за нея могат бъдат оправдани", смята още говорителят (в оставка) на Реформаторския блок.
Именно високата стойност на компресорната станция е един от основните компоненти и на рекордно високата цена, на която ще се изгражда цялото трасе на газопровода на българска територия.
Цената на българското траасе от газопровода е важна, тъй като от нея ще зависи каква ще бъде печалбата на Българския енергиен холдинг, който притежава 50% от проектното дружество "Южен поток България" (другият участник в него е "Газпром") . Колкото е по-висока първоначалната инвестиция, толкова по-висок ще бъде рискът акционерите да не получат дивидент.
Фактическият отказ на варненския кмет Иван Портних да се възползва от възможността за обжалване на строителните разрешенията вероятно е свързан с решение, което Общинският съвет във Варна взе на свое заседание още на 13 януари т.г.
Тогава Общинският съвет прие Подробният устройствен план за изграждането на съоръженията на газопровода "Южен поток" на територията на община Варна. Той включваше парцелирани планове за трасето му, техническа инфраструктура, строителството на компресорната станция "Варна", както и на Приемен терминал "Паша дере". Решението бе взето с 36 гласа "за" и 2 "против" - на Ивайло Митковски и Николай Недков (и двамата от ДСБ).
След успешното гласуване на Подробния устройствен план в общинския съвет на Варна, градът стана първият у нас, който на практика одобри изграждането на елемент от газопровода "Южен поток" на българска територия, пише "Дневник".

Снимка: Булфото, всички права запазени

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

mememe

Както и да го гледаме, в общи линии можем само да загубим ако единствени от 10 държави не участваме в Южен поток...

08.08.2014 17:44:52

Анонимен

5000 работни места, осигурени от хората агажирани по строителството му са голям позитив във времена на криза и безработца. Големите компании от всички големи държави – и Русия, и Германия , и Англия винаги играят заедно в такива огромни и доходоносни проекти. Няма как иначе да контролират толкова важни процеси. България само би загубила ако не участва, защото веднага маршрутът ще бъде изменен, така че проекта да се осъществи.

08.08.2014 17:44:27

Анонимен

Стойността на проекта е 7,4 млрд. евро. Акционери в Nord Stream AG, която реализира проекта, са Газпром с 51%, по 20% имат немските E.On и BASF, а холандската Gasunie има дял от 9%. За информация Финансиращите институции за проекта Южен Поток са почти същите- Газпром АД, Credit Agricole Corporate, Investment Bank (France), ING Bank N.V. London Branch и общият финансов консултант по проекта - RPFB Project Finance Ltd (Russia). Датчаните и гераманците са глупаци, че са го построили? Едва ли! Това е алтернативен маршрут изключително нужен на България и региона. Икономическите ползи биха били големи от където и да го погледнеш

08.08.2014 17:44:17

Анонимен

Южен Поток е международно финансиран проект с голямо значение за региона. Северен поток е пример колко ефективен е този начин за пренос на газ, а там акционери са и германци и Газпром - Северен поток Nord Stream е газопровод дълъг 1223 км, който трябва да бъде изграден по дъното на Балтийско море, транспортиращ газ от Русия до Германия (свързвайки руския град Виборг с германския Грайфсвалд). Целеви пазари за доставки на руски газ чрез "Северен поток", освен Германия, са Холандия, Франция, Дания и др.

08.08.2014 17:44:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.