• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

На Евросъюза му поникнаха топки за борба с Америка?

На Евросъюза му поникнаха топки за борба с Америка?

/КРОСС/Поразителни новини идват от Европа. Оказва се, че ако се съберат на едно място много обидени и ядосани европейски политици, то може и да им стигне смелостта заедно да се изправят срещу Доналд Тръмп и неговата вашингтонска администрация. Дори не мога да си спомня кога се е случвало нещо подобно за последен път. Най-вероятно няма да си спомня, защото такова досега не е било.

Съвършено неочаквано в Европа се появи съюз, който вече нарекоха „Алианса МММ“, защото бе оглавен от Меркел, Макрон и Мей – тоест от лидерите на Германия, Франция и Великобритания, които отказаха да излязат от ядреното споразумение с Иран по заповед на САЩ. Като говорител на общоевропейската антиамериканска съпротива напред излезе Еманюел Макрон, който сега се чувства като истински наследник на Шарл дьо Гол, последният френски лидер, имал смелост да възрази на Вашингтон. Разбира се, Макрон в сравнение с Де Гол е политическо джудже в целия смисъл на думата, но тук няма какво да се направи – каквито и времената, такива и джуджетата, такива и политиците.

„По време на срещата на Европейския съюз на високо равнище се взе решение да се подкрепа сделката с Иран и да се защитават предприятията от действията на САЩ, заяви френският президент Еманюел Макрон. Според него, ЕС също настоява за отказ на Вашингтон без уговорки от митата по отношение на Европа. Ядреното споразумение с Иран трябва да се допълни и разшири, в това число и върху балистичните ракети и въпросите за ролята на Техеран в региона, заяви Макрон.

От тази история засега се разбират няколко неща и всички те са позитивни за Русия, за която всеки спор между САЩ и Европа е голяма радост. Когато противниците се бият помежду си, трябва да им се помага, без да се забравят пуканките и задължително да се скандира да не спират.

И така, ето какви изводи се набиват на очи:

Първо. Европейските политици се осмелиха, а както казват американските журналисти – изнагляха, защото обикновено германският канцлер и френският президент, независимо от всичко, най-вече се страхуват от Държавния департамент на САЩ, а от своите собствени избиратели или дори не от бизнесмените си, които плащат данъците в бюджета, а също така и плащат избирателните им кампании. Но този път националните интереси, или хайде – общоевропейските бизнес-интереси взеха връх над страха пред гнева на Вашингтон, който е привикнал да сменя непослушните европейски политици с щракване на пръстите. Това е много добър знак, защото напомня на тези моменти, когато ръководителите на формално комунистическите Румъния, Югославия или Унгария започват да възразяват на ръководството на СССР.

Това е явен признак, че американската империя се клати и руши и няма защо да се изпитва страх от гнева на Вашингтон. Важното е, че смелост проявяват тези, които се намират на много високо място на европейската пирамида на властта, защото това означава, че цялата система като цяло е готова както трябва да се скара с американците.

Второ. Поразително е, че решението за неподчинението на Вашингтон е прието от Европейския съвет, в чийто състав влизат всички страни от ЕС, което означава, че някак си всички проамерикански лидери от страните в ЕС, тоест лидерите на Полша, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Испания, Португалия, Белгия и така нататък са били накарани да млъкнат и не само да млъкнат, но и да подпишат заявление, че САЩ не са прави и ЕС няма да съблюдава санкциите, а напротив – ще се бори за своите интереси.

Честно казано страшно е да си представим какво е трябвало да направят Меркел и Макрон например с лидерите на прибалтийските държави, за които самата мисъл, че може да не се подчинят на САЩ предизвиква когнитивен дисонанс, истерия, епилептични припадъци и панически атаки едновременно. За да постъпят така е било или да ги заплашат с нещо съвсем страшно или спрямо тях да се използва физическо или психическо насилие. Бих си платил да видя как конкретно са ги принудили да подпишат този документ на Европейския съвет. Надявам се, че някога ще има изтичане на видеозаписи или стенограми от това заседание, защото ми се струва, че светът трябва да види това издевателство над любителите да лижат американски ботуши.

Ще успеят ли Меркел и Макрон да измислят начин да неутрализират американските санкции? Със сигурност не и бързо. Твърде сложен процес и твърде много трябва да се промени в схемите за финансиране на американските петролни компании и в купчина други търговски въпроси. Това не може да се направи бързо, но Вашингтон няма защо да се радва за това. Ако Евросъюза реши да изгради механизъм за заобикаляне на американските санкции, то няма да има особено значение колко време ще му отнеме.

Да предположим, че ще са му нужни две години. Дълго, нали? А всъщност две години ще преминат като ден, а след това вече американските санкции изобщо ще престанат да действат като ефективен инструмент от външната политика на САЩ. Така че ако Тръмп не успее в близко време на пречупи европейската съпротива, то в недалечното бъдеще американците ще съжаляват много, че са загубили основното си геополитическо преимущество, а са получили в замяна единствено благодарностите на израелския премиер Нетаняху, които явно не струват толкова, че заради него да се разваля евроатлантическото единство.

Сега ще видим как Вашингтон ще си връща контрола над Европа. Прости решения няма и колкото е по-силен натиска на Тръмп върху европейците, толкова по-активно те ще се сближават с Китай и Русия и това със сигурност ще доведе до колапса на американската технология.

Източник: Поглед Инфо

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

"...самата мисъл, че може да не се подчинят на САЩ предизвиква когнитивен дисонанс, истерия, епилептични припадъци и панически атаки едновременно...." - Това ми хареса! И с пълна сила важи и за нашите политици! Особено за онези, които са на хранилките на Сорос!

22.05.2018 16:56:13

Анонимен

Евросъюз и топки...Никак не звучи убедително! Виж като кажеш триполови, веднага в ума изникват евроценности...

21.05.2018 09:58:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.