• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Българчета приземиха успешно апарат на НАСА

Българчета приземиха успешно апарат на НАСА

/КРОСС/ Българчета приземиха успешно космически апарат на НАСА! Това се случи в турския град Измир, а апаратът беше симулатор на совалката „Дискавъри", през който двете момчета минали обучение по време на космически лагер, предава БТВ.

Те са били единствените деца от България между 130 участници от цял свят.

Момчетата са Васил Стоянов и Максим Христов. Двамата са родени в САЩ, но Васил израства в Сливен, а Максим - в Чикаго.

Бащата на Васил открил учебния лагер в Измир и изпратил документите на децата. Условията били интерес към астрономията, отличен английски и добра кондиция.

В лагера участниците били от 9 до 15-годишни, разделени в 9 групи. Васил и Максим попаднали в отбор „Меркурий", който трябва да приземи симулатора на „Дискавъри". Васил бил командир, Максим - директор на полета. След тежка екипна работа по следене на 500 показателя и решаване на критични ситуации, совалката се приземила.

„Най-много ми хареса, когато направиш всичко на симулатора и усетиш как е в Космоса. Усещането е като да подскачаш на Земята, но пет пъти по-високо", обясни 9-годишният Максим Христов.

„Той симулира когато капсулата на астронавтите остава извън контрол - изтръпваш, коремът ти се свива, малко е гадно, но най-важното е да не си затваряш очите", добави 13-годишният Васил Стоянов.
Момчетата останали в строго охраняваната зона на базата на НАСА седмица.

Докато били в лагера, се свързвали с родителите си само веднъж на ден, в точно определен час.

Родителите казват, че са посрещнали пораснали и променени момчета, бъдещи астронавти. А след успешната първа мисия в живота си двамата са още по-ентусиазирани. Мечтата им остава Космосът.

След месец Максим ще се прибере в Америка, а Васил и семейството му остават в Сливен. И двамата казват, че са готови да се срещнат за следващото космическо предизвикателство.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.