• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Селяни не си дават “Ленин”, “Г. Димитров” и "Васил Коларов"

Селяни не си дават “Ленин”, “Г. Димитров” и "Васил Коларов"

/КРОСС/Общинският съвет в старата столица Велики Преслав не успя да преименува 14 улици, кръстени на соцвождовете Ленин, Георги Димитров, Васил Коларов и местния партизанин Стефан Стойчев.

Около 30 души от 6-те села, в които трябваше да има "възродителен" процес, дойдоха на последната сесия на ОбС настроени за протест. Преди това хората направиха подписки срещу смяната на имената. Затова съветникът от ГЕРБ Иван Иванов предложи отлагане на горещата точка и колегите му приеха, пише "Труд".

Хората от селата коментират, че искат нов асфалт за улиците, а не нови имена. Освен това най-голямото им притеснение е, че прекръстването ще повлече разходи за смяна на документите им. Поне 550 души ще трябва да подменят лични карти, шофьорски книжки дори и дипломи. Това прави поне по 84 лв. на човек. Дори сесията да реши да натовари общината с разходите, те не са предвидени в бюджета за тази година, коментира кметът на Велики Преслав Александър Горчев (БСП). Като историк по образование неговото мнението е, че е най-добре историята да дава оценка, а разрушаването на паметници и преименуването на улици е недопустимо.

Инициаторът за новите имена - съветникът Станислав Йорданов ("Синя коалиция") обаче е категоричен, че актът е морален и справедливостта за делата на някои хора от миналото трябва да възтържествува.

Най-много са улиците, кръстени на шуменеца и бивш премиер и БКП-ръководител Васил Коларов - по една във всяко от шестте села. Предложението беше в с. Драгоево отсечката да стане "Васил Друмев", в с. Осмар - "Васил Левски", а в с. Мостич - "Цар Симеон". Селските улици с табели "Георги Димитров" пък трябваше да се преименуват на "Георги Бенковски", "Цар Борис I" и "Марица". За "Ленин" бяха избрани имената "Искър" и "Тича".

Дали съветниците все пак ще преименуват селските улици още не е ясно. В града това е станало през 90-те години, когато нагласите са били други.

В същото време с поднасяне на цветя пред монумента на майката на Георги Димитров в двора на къщата му в София тържествено бе отбелязана 132-годишнината от рождението на героя от Лайпцигския процес. Навръх тържествения ден - 18 юни, от Българския антифашистки съюз и Международната фондация "Георги Димитров" раздадоха и традиционните Димитровски награди.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ха-ха-ха..тогава си заслужават и БСП и Борисов и ДПС....

19.06.2014 14:26:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.