• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Николай Василев: Чуват се много бабини деветини какво ще се случи, ако въведем еврото

Николай Василев: Чуват се много бабини деветини какво ще се случи, ако въведем еврото

/КРОСС/ Бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев определи от студиото на БТВ, че цялостно нещата в държавата вървят добре, икономиката върви добре, "значи всичко е добре". По отношение на реформите, такива е имало от 1997 до 2007, след този период не би казал, че има особено реформаторство.
По въпроса за въвеждане на еврото през годините, Василев коментира, че явно не е било приоритет, други теми са били на преден план, но тяхната група икономисти все пак намира въпроса с еврото за важен.

„Влизаното в Еврозонта е добре за държавата, когато и и да се влезе, но по-добре сега отколкото никога", смята той.

„Всички притеснения са безпочвени. Не трябва да гледаме Унгария, тя има различни странни политики, които ние не трябва да следваме. Трябва да следваме други успешно европейски държави", уточнява той.

„Какво ще се случи ако ни приемат в Еврозоната, най-малко трябва да говорим за цените, те са едва 10% от цялата тема", коментира Василев.

Той обясни, че 40% е регулацията на финансовия и банковия сектор, като уточни, че сигурно и проблем с КТБ е нямало има, защото и банковият надзор в Еврозоната е по-сериозен.

Държава от Еврозоната има друг имидж и ако бяхме там, то нямаше да се говори че сме най-бедната и корумпирана държава и да се срамуваме. Василев допълни, че ще започнем да забогатяваме по-бързо, ще има повече доверие към държавата, ще има повече инвестиции, ще се повиши кредитния рейтинг, ще се понижат лихвите.

Официално не смята, че някой е против въвеждане на еврото и трябва да се гледа интереса на нацията, да влезем в Еврозоната и да станем първокласни европейци. По отношение проблемите с въвеждане на еврото, инфлацията, обвързването на лева с еврото се чуват много "бабини деветини", от хора които не са специалисти или са просто популисти, коментира Василев.

„Ако се погледнат всички държави които са влезли в Еврозоната и тяхната инфлация, то тя нито се е понижила нито се е повишила, а България е държава която 21 години е с фиксиран валутен борд и сме свикнали, нацията ще забогатява по-бързо, а заплатите ще се вдигат", уверява бившият вицепремиер.

Сега сме в центъра на вниманието с председателството на Съвета на ЕС и ако кандидатстваме тази години ще е много добре, освен това две години имаме голям бюджетен излишък и "това е страхотно", добави Василев и накрая подкрепи финансовия министър Горанов за курса към Еврозоната в средата на годината.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.