• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Писмото от основния свидетел по КТБ се оказа фалшиво

Писмото от основния свидетел по КТБ се оказа фалшиво

/КРОСС/ В деня, в който се очакваше БНБ да обяви резултатите от одитите в Корпоративна търговска банка (КТБ) и какво ще се случи с институцията (вероятно това ще стане утре), а мажоритарният й собственик Цветан Василев даде поредното "екслузивно" интервю, в което поиска парламентарна комисия да разследва зависимостите в БНБ, в сайта bulgaria-news.bg се появи обръщение до всички медии на основния свидетел по делото срещу Василев и други хора за присвояване на 206 млн. лв. от банката  - Бисер Лазов.
В него Лазов се покайва за свидетелските си показания и ги обяснява с натиск депутата от ДПС Делян Пеевски и прокуратурата и се извинява на Цветан Василев.

Пред "Дневник" Лазов отрече да е изпращал такова послание.

Какво пише в разпратеното до някои медии писмо

Ето част от разпространеното писмо:

"На 23 юни 2014 г. бях във Виена, където се срещнах с г-н Цветан Василев, в хотела, в който беше отседнал. Там бяха съпругата му и дъщеря му. С г-н Василев обсъдихме създалото се положение след нахлуването в офисите на някои от фирмите ни от полиция и прокурори. Аз бях силно обезпокоен от случващото се, дори бях уплашен.
...
Като се прибрах в София, бях изненадан, че на летището ме чакат двама души от охраната на г-н Делян Пеевски, които познавах отпреди. С тях бяха още двама мъже, които ми обясниха, че са от МВР и трябва да ги придружа. Отидохме в хотел "Берлин" в кв. Бояна. Там ме очакваше г-н Пеевски. С него беше още един човек, който се оказа прокурор. Двамата ми обясниха, че знаят какво съм правил във Виена и с кого съм бил. Казаха още, че могат да ме обвинят в тежки престъления и да прекарам в затвора повече от 10 години. Показаха ми някакви документи и показания на някакви хора, че съм вършил закононарушения и съм прикривал криминални деяния. Предупредиха ме, че ако не сътруднича, ще бъда арестуван на момента, ще ме приберат и ще изгния в ареста. Попитах какво трябва да направя, за да избегна обвинението и съда.
Обясниха, че сам трябва да свидетелствам срещу г-н Цветан Василев, да заявя, че е вършил закононарушения, че е точил средства от банката чрез определени фирми. Казаха ми още, че г-н Василев има намерение да избяга от България и да се скрие. Освен това ме убеждаваха, че дори да не го направи, ще му бъдат отправени такива обвинения, че ще лежи в затвора дълги години.

Казаха ми също, че ако изпълня това, което искат, ще имам и голяма финансва полза."

Потърсен от "Дневник", Бисер Лазов отрече това да е негово становище и той да е изпращал подобно обръщение. "Прочетох това т.нар. писмо. Това е фалшификация и не съм предполагал, че това може да се случи. Нито една от думите не са мои. Скалъпено и много некадърно. Ще се поинтересувам за правата си", заяви Лазов.

Писмото от основния свидетел по КТБ, в което съобщава за натиск от Пеевски и прокуратурата, било фалшиво


По думите му е стресиращо нещо да се появи в интернет и след това да се разпространи като зараза.

Лазов и Теодора Тенева са двамата ключови свидетели за прокуратурата. Заради техните показания в ареста за около месец бяха Маргарита Петрова - главен касиер и заместник-главният счетодовител на банката - Боряна Тренева. Главният счетодовител Мария Димова пък беше под домашен арест. А Василев е обвиняем по същото дело.

Лазов е управител на някои от ключовите дружества, контролирани от Василев, като "Мел финанс", ПФК "Ботев", "Бромак" Телеком инвест", като преди това е бил и в управлението на "Киа моторс", ЗАД "Виктория", "Б.Л. Лизинг" и др. Освен това Лазов е съдружник с Василев в "Естейд Теодора Тенева също е управител на важни за Василев дружества, като "ТЦ-Име", "Си Ди Дивелопмънтс", "ПМ Проджект", "Кен трейд", "Новинар медиа", "Обединени български вестници", "ИПК Родина", "Родина тауър" и т.н.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.