• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Около 10% нарушения отчитат проверките на таксиметрови апарати

Около 10% нарушения отчитат проверките на таксиметрови апарати

/КРОСС/ Проверките на таксиметровите апарати през миналата година отчитат около 10% нарушения. Повечето от тях са административни. Това обяви и.д. председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Валтер Василев, предава news.bg. Той участва в откриването на Национална научно-практическа конференция под наслов "Измерванията в транспорта", съобщават от агенцията.

Форумът е във връзка с Международния ден на метрологията и професионалния празник на българските метролози - 20 май. Той е организиран в партньорство с Българския институт по метрология и Съюза на метролозите в България.

Валтер Василев отчете, че през миналата година агенцията е извършила 347 проверки на лица, които използват таксиметрови апарати при извършване на услугите си.

Част от инспекциите са извършени самостоятелно, а други - съвместно с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и други институции.

При 37 апарата е липсвал знак за извършена проверка. Василев обясни, че това е задължително условие, за да се гарантира, че устройството е изрядно и таксито има право да работи. Проверяващите са съставили 35 протокола за задължителни предписания и 32 акта за установяване на административни нарушения.

Един апарат е бил технически неизправен, а в един автомобил е открито допълнително устройство, което манипулира данните - т.нар. "помпа".

На форума бе отчетено, че екипите на ДАМТН и Автомобилна администрация всяка година правят съвместни акции за установяване на такива нарушения. Те обаче са много трудни за регистриране. За целта най-често се използва таен клиент и предварително се измерва разстоянието, по което ще премине таксито. Това отнема време и значителен ресурс. Затова от агенцията подчертават, че е много важно гражданите да подават сигнали към компетентните институции, когато имат съмнения дали изминатото разстояние и общата платена сума отговарят на обявените тарифи.

Валтер Василев посочи, че през миналата година са направили и 160 проверки на регистрирани сервизи за тахографи за спазване на задълженията им по Закона за автомобилните превози. Съставени са 18 протокола за задължителни предписания. При проверки на пътя са установени две лица с допълнителни монтажни табели върху тахографите. Според ДАМТН това е грубо нарушение и предпоставка за възникване на пътнотранспортни инциденти.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.