• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

В. Василев: България и Гърция първи ще посрещнат бежанската вълна от Турция

В. Василев: България и Гърция първи ще посрещнат бежанската вълна от Турция

/КРОСС/ Ако Европа продължава да не излъчва сила по отношение на най-важните геополитически теми, как Балканите да опазят своята сигурност? - попита от ефира на БНР Васил Василев от фондация "Братя Василеви". 

Най-сериозният вътрешен проблем, който се изправя пред нас, е развитието на събитията в Турция. Няма друг по-опасен, по-заплашителен за сигурността на държавата въпрос, затова веднага трябва да започнат да се търсят решения, категоричен бе Василев. Според него събитията в Турция се развиват в такава посока, че скоро оттам ще започне една масова миграция на хора, които по политически причини ще искат да се махнат от тази държава. Преди всичко това ще са хора от просветените слоеве на населението - висшето офицерство, интелектуалци, учители и т.н. Логично е те да потърсят убежище в най-близките страни, които са Гърция и България. Гърция вече взема необходимите мерки за това как дипломатически да посрещне турския натиск, когато бежанската вълна от Турция нахлуе в Гърция с искане за политическо убежище, посочи Василев. 

В моменти на такава върховна опасност всяка страна търси външни съюзници, на които да се опре. Първите естествени съюзници на Турция са България и Гърция, защото те са първите, които ще посрещнат бежанската вълна. Следващите потенциално застрашени страни са останалите държави от Балканския полуостров - Сърбия, Румъния и Македония, които също виждат опасността. Между тези пет държави може да се образува някакъв вид нов балкански пакт, който да намери обща формула за справяне с опасността и за ликвидиране на неприятните последици. Единствената държава, велика сила, която в момента е в състояние да упражни някакво възпиращо влияние върху Ердоган, е Русия, каза още Василев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.