• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Кабинетът дава 150 000 лв. на обсерваторията в Рожен

Кабинетът дава 150 000 лв. на обсерваторията в Рожен

/КРОСС/150 хил. лв. ще бъдат отпуснати на на националната обсерватория в Рожен, която е в тежко положение. 

Имаме принципната подкрепа на управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда да бъдат отпуснати 150 хил. лв. Те ще са за изпълнение на проект, свързан с качеството на въздуха. Това е подкрепата, която можем да окажем, каза  в интервй за "24 часа" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и подчерта, че въпросът с поддържането на базата и режийните разходи за персонала са предмет на процедура за отделяне на финансов ресурс по линия на БАН и бюджета.

Днес предстои среща с ръководството на института по астрономия към БАН и обсерваторията, на която ще бъдат изяснени параметрите на проекта, който ще бъде финансиран от ПУДООС.

Парите ще бъдат отпуснати веднга след уточняване на параметрите на проекта.

Разчитаме да бъдат извършвани анализи и да бъдат предоставяни данни, които да бъдат ползвани от изпълнителната агенция по околна среда към министерството, допълни министър Василева.

Министър Василева посочи още, че по приоритетната ос за биоразнообразието има 200 млн. лв. Бенефициенти вече могат за бъдат и научни институти. Това се въвежда за първи път. Досега научни институти нямаха право, което е още една възможност да се надгражда взаимодействието с БАН и други научни институти. И един принос, който министерството може да даде за подкрепа на учените в България.

МОСВ работи вече дългогодишно в сътрудничество с БАН. В рамките на това взаимодействие се осигуряват бюджетни средства на структури на БАН, които подпомагат прилагането на политиките. Ежегодно се заделят 2,5 млн. лв., които чрез МОСВ се насочват към НИМХ, както и към института по океанология, допълни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.