• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

В. Вацев: Борисов ще приключи като турски султан, пронизан с нож през завесата от своите

В. Вацев: Борисов ще приключи като турски султан, пронизан с нож през завесата от своите

/КРОСС/ Изборите сложиха, както се очакваше, началото на новата политическа година. Те са интересни не толкова със сухия резултат, който те дават, колкото с общата си стилистика.

Това каза анализаторът Валентин Вацев в разговор с Александър Симов за ПогледТВ, с уговорката, че изборите не са неговата тема.

Стилистиката говори повече от фактологията.

Фактологията общо взето потвърди и като че ли задълбочи тенденции, които бяха налице и преди, каза Валентин Вацев и премина към стилистиката:

Първо, ние вече виждаме, че Гочолу и Дочолу, заедно с техния творчески партньор Данко Харсъзина си влязоха в класическите роли. И всичко това потвърждава нашето убеждение, че новото най-често е добре забравено старо. Всичко това е описано от някой си Алеко Константинов, който описал как се гасят свещите, как се печели власт...

Стилистиката на моменти е такава, заключи той.

Аз обаче не се отнасям към тази срамотия с гняв е негодувание. Аз се отнасям спокойно и с разбиране защо става така.

Да, свещи вероятно не са гасени, но до мен стигнаха злобни слухове, на които ад не вярвам, никак не вярвам, че са купувани цели избирателни секции. Враговете говорят така, коментира анализаторът.

От друга страна, посочи той, тази история с изборите има някакъв дълбок смисъл отвъд стилистиката.

Едно нещо все пак ме ядоса, каза Вацев и допълни:  

Имаше отговорни лица, политически функционери, които носеха не само морална, но и политическа отговорност за чистото провеждане на изборите. Особено бях разгневен на опитите на функционери в БСП да се  оплачат в съда.

Аз човешки ги разбирам. Когато те оберат насред пътя, опитваш се да потърсиш правдата някъде и къде, къде - в съда. Битото дете се оплаква на майка си, ясно.

Но, допълни той, ако искаш да побеждаваш - побеждавай.

БСП бяга от победата много отдавна, каза анализаторът. Той припомни няколко момента от мандатите на Сергей Станишев, когато това не беше така. Станишев, при цялото ми прохладно поведение към него, на няколко пъти го видях, че воюва истински, лично и с обкръжението си, каза той.

По думите на Валентин Вацев БСП е единствената партия. Всички останали са нещо друго. Той обаче разкритикува левите.

Властта непрекъснато идваше при БСП и БСП непрекъснато бягаше от нея.

Масите в БСП честно се бориха и искаха да побеждават., каза Вацев и допълни:

Това е и една от причините - непрекъснатото бягство от властта - аз да се обявя за политически покойник, като внимателно се измъкнах без да обиждам никого, защото никой не бива да бъде обиждан.

По думите му, БСП е направена с цел „да печелят нашите деца от СДС". СДС беше инструментът на прогреса и едновременно с това беше любимото дете на ръководството на БСП, беше срамната тайна на ръководството на БСП, каза Вацев.

По думите му, една много голяма част от хората от БСП отидоха при Бойко Борисов. Но това не е заслуга на Бойко Борисов, а на тогавашното ръководство на БСП.

БСП може да се гордее с членската си маса - великолепни хора, но вероятно ръководството трябва да поеме отговорността, посочи Вацев, връщайки се към изборите.

Михаил Миков, когото аз харесвам съвсем искрено и го ценя, изпадна в ситуация да му се напомня, че е председател на партия в бойно положение. Той беше инертен, той не беше на нивото на отговорностите на партийно ръководство. Върху него не тегне никакво родово бреме и никакво историческо проклятие, коментира Вацев.

За победата на партията на Бойко Борисов той каза:

Партията на ГЕРБ спечели с една много важна уговорка: Няма ГЕРБ.  Няма никакъв ГЕРБ.

ГЕРБ това е държавното чиновничество, плюс балдъзите, плюс съседите, плюс охраната, плюс шофьорите.

Срещу партията, която се опитва да не бъде партия, а нещо друго, нещо метафизично, симпатично и европейско (много е важно), се появява една държава с държавни служители, приятели, роднини, рода (държавните служби в България са, както знаете, блага работа), появява се нещо, което без да иска става партия.

Така Валентин Вацев обясни политическата обстановка у нас:

Партията, която не желае да бъде партия, и държавата, която се опитва да бъде партия, но още не е партия.

Няма ГЕРБ. Има Бойко Борисов и неговите пиар кантори, плюс силно мотивирани държавни служители на низово и средно равнище главно, заключи той.

Властта се пренесе от неспособните да упражняват власт деца на Политбюро към охраната. Борисов социално класово, ако забравим личността, той е охрана, той е обслужващият персонал на късния социализъм, коментираанализаторът.

Тук влиза в сила законът на Вацев за деградацията на елитите, допълни той. - Първото поколение елити умеят да вземат властта, ако трябва с оръжие, и знаят какво да я правят. Второто поколение не могат да вземат властта, но ако им я дадеш - знаят как да я употребят. Третото поколение може да работи само с кредитни карти и с банкомати. И на това трето поколение охраната идва на власт.

На високо равнище Борисов ще го предават тепърва, прогнозира Вацев.  

Съдбата на Борисов е ясна. Той или ще бъде победен от неизвестен противник (но аз не знам кой е), или ще бъде напъден от американците (ще ги ядоса с нещо и ще го пръждосат), или ще го предадат неговите хора. Общо взето него го чака съдбата на нещо средно между Ивайло или някой от турските султани, които ги пробождат с кинжал през завесата.

Бойко може да бъде обект на предателство.

Или Началството (Бог - бел.ред.) да реши „Свърши му времето", коментира анализаторът.

Той е убеден, че без съмнение БСП може да се научи как да победи Борисов и че БСП и сега може да събуди огромен обществен ресурс, но не го прави, защото ръководството е раздвоено между една условно казано проруска и една, условно казано, проамериканска партия. Там се играят геополитически игри, сведени до равнището на махленски спорове. Поради ръководствата на БСП, не поради членската маса, тя има чудесна младеж, БСП се възприема все пак в България като партия на плоския данък. Това ще тежи докато не се отхвърли този принцип. БСП трябва да се определи политически, исторически и цивилизационно, коментира той.

БСП обеща да бъде лявото, но няколко пъти вече не успя да бъде лявото, завърши той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Червеният шаман не е глупав човек, и макар да не споделям по никакъв начин "визиите" му, винаги ми е бил интересен като коментатор. Дори само заради пъргавия му и интересен език. Не мога да му опонирам към момента и в този формат за "деградацията на елитите", този му закон важи явно за фалшивите (комуноидни) елити, а не за традиционните, доказани от векове елити. Другото фалшиво нещо е "чудесната младеж на БСП" - айде да не си позволяваме остроумия! Виж за " стилистиката" уважаемият "другар" е много изостанал, макар, че гледа в правилната посока, уверявам го, че днешните изборджии категорично са надраснали Данко Хаирсъзина, много категорично! Стилистично започват да имитират сложни презокеански, непознати досега в България схеми.

06.11.2015 17:59:37

Анонимен

Вацка,бесепето ще ти го подарим за рождения ден,щом толкова ги обичаш !

06.11.2015 13:56:35

Анонимен

Всички на "Козяк"! Засега това е единствената сила, която може, но не иска да свали Борисов

06.11.2015 11:53:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.