• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Валентин Вацев: Председателят на ЕНП точно сега не беше добре дошъл в България

Валентин Вацев: Председателят на ЕНП точно сега не беше добре дошъл в България

/КРОСС/Председателят на Европейската народна партия точно сега не беше добре дошъл в България. Действайки по тази логика, трябва да очакваме утре да дойде например ръководителят на европейските социалисти и да започне да обяснява какво е редно да се прави в България.

Тези господа трябва да свикнат, че България все пак се опитва да бъде суверенна страна и че точно сега, когато се мъти правителство - по-добре е да наблюдават процеса от Брюксел.

Коментирът за визитата на Жозеф Дол у нас е на анализатора Валентин Вацев за БНР. Според него всеки опит за намеса в българския политически деликатен процес днес не е добре дошъл, ако идва отвън, добави той.

Фактически върви рутинен процес на не много лесно взаимно опипване и съгласуване на политическите субекти и ако някъде към 10-и или най-късно 15-и ноември има готова правителствена форма, тогава ще можем да говорим за елементи на кризисно развитие в ситуацията. Днес няма нищо особено, коментира Валентин Вацев.

Сстават две неща, които много силно определят развитието на процесите, посочи Вацев. Първото ми е понятно. Аз виждам как на "входа на автобуса" няма блъсканица, всички са съгласни да бъдат в парламента, но никой не желае да поеме отговорност за правителство. Няма по-добра позиция от позицията на парламентарна опозиция. Тя е печеливша стратегически. Българските политици добре разбират това, каза анализаторът. 

Вторият фактор - посочи той - е, че Борисов не използва правото си на титуляр на процеса, за да съобщи ясно на потенциалните си коалиционни партньори в парламента, че трябва да изберем до една седмица какво искаме - ще правим ли правителство, или ще правим избори. Борисов обаче избягва досега да каже това. Не разбирам защо го прави. Той е силно променен, сега вече мога да го кажа публично, и неговата промяна съвсем не му помага да направи правителство. Според мен е проява на слабост и безхарактерност да търпи от ЕНП да му спускат директиви. Това е недопустимо, каза Вацев.

Според него ставаме свидетели не на кризата на отделни политически партии, а на целия политически елит: Не отделните партии не могат да произведат правителство, а елитът не е в състояние да премине от законодателна към изпълнителна власт. Това означава историческа немощ, яловост и необходимост да се правят исторически, а не ситуационни изводи.

Вацев прогнозира насилствена, принудителна коалиция между леви и десни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.