• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

2015 да стане Година на Вазов, предлага министър Рашидов

2015 да стане Година на Вазов, предлага министър Рашидов

/КРОСС/ Министърът на културата Вежди Рашидов ще покани всички свои колеги от кабинета на откриването на изложбата „Обичаният Вазов", съобщава пресцентърът на МК.

Изложбата е посветена на 165-годишнината от рождението на Патриарха на българската национална литература и включва художествени творби от големи български майстори, дар на писателя за двата му юбилея - през 1895 и 1920 година.

„За всеки, който милее за Отечеството, е въпрос на чест да присъства на откриването на тази забележителна изложба. От Вазов започва всичко, неговите произведения създават основата на всички литературни жанрове в българската следосвобожденска литература. От Дядо Вазов трябва да се учим на любов към България - той ни показа, че дори след национални катастрофи, каквито, уви, не липсват в българската история, в моменти на трагизъм, безизходица и тежки изпитания не бива да губим вярата си в бъдещето на България", казва министър Вежди Рашидов.

Той предлага 2015 да стане Година на Вазов, в рамките на която да бъдат организирани серия прояви и инициативи, посветени на голямото и непреходно творчество на писателя.

С изложбата „Обичаният Вазов" в галерия „Средец" на Министерството на културата се поставя началото на юбилейните чествания на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Организатори на изложбата, посветена на 165 години от рождението на народния поет, са Министерство на културата, Националният литературен музей, Къщата-музей „Иван Вазов" и галерия „Средец" на МК.

Изложбата „Обичаният Вазов" ще бъде официално открита в 18 ч. на 5 февруари.

В откриването на експозицията ще вземе участие и поетесата и литературовед Мирела Иванова, главен уредник на Къщата-музей „Иван Вазов" в София.

В експозицията са включени повече от 30 творби, дело на именити български майстори, подарени на Вазов за двата му юбилея - през 1895 и 1920 година.

В изложбата има две платна на Мърквичка - „Македонка", подарък от дружество „Чех", и портретът „Старец", личен дар от художника.

Дело на Иван Мърквичка е и оригиналната илюстрация към поемата „В царството на самодивите" в поздравителния адрес на „Славянска беседа", връчен на Вазов за първия му юбилей.

Тук е и първият портрет на Вазов, рисуван от Антон Митов през същата 1895 година.

Две картини -„Портрет на проф. Иван Д. Шишманов" и „Цветя", са подарени на писателя от Елисавета Консулова през 1919 и 1920 година. Художничката е и Вазова снаха, женена за Борис Вазов, най-малкият брат на поета.

В изложбата са включени и барелеф на писателя от прочутия скулптор Андрей Николов, както и портрети от Петър Морозов, Жеко Спиридонов, Георги Черкезов.

Тук е и последният портрет на Вазов, рисуван от натура през 1916 г. от Георги Евстатиев, има и уникални шаржове на Александър Добринов и Иван Славов от 1920 година.

Сред творбите, които ще бъдат показани, са и „Морски пейзаж" от Евгения Шатц, „Ученик" от Георги Канели, „Курубаглар" от Петър Морозов и „Край морето" от Райко Алексиев.

Интерес представляват и поздравителните адреси до писателя, повечето от които истински шедьоври на декоративното изкуство, дело на художниците Харалампи Тачев, Антон Митов, Димитър Занков и Сава Злъчков.

В изложбата са включени и няколко уникални предмета, които по своя характер много се доближават до творби на изкуството - специално поръчаната във Виена сребърна лира със сребърен венец и позлатена панделка, върху чиито листа са изписани имената на Вазовите творби, сребърната мастилница с богинята на победата, подарена на Вазов в Пловдив за първия юбилей и менюто на „Юнион палас", изработено от Стефан Баджов за втория юбилей.

„През тази година се навършват 165 години от рождението на обичания Вазов, поел и пренесъл с изумително, изправено, балканджийско достойнство кръста на непомерната народна любов. Отрупван с невидими или ярки знаци на признанието, почитан всекидневно и лично, честван всенародно в два големи юбилея, Вазов, саможив и притаен в самотността си, запазва достолепната си скромност. Днес във фонда на най-стария български литературен музей, негов дом в продължение на двадесет и шест години, се пазят уникалните дарове, с които българите засвидетелстват благодарността си към своя поет и писател, упованието си в неговото Слово. Вазов не е колекционер, но творбите, събрани в изложбата, обаче са колекция, но не обикновена и грижливо пазена във фондовете на Къща музей "Иван Вазов", а колекция на народната любов и признателност", пише за предстоящата изложба в галерия „Средец" поетесата Мирела Иванова, която е и автор и сценарист на два документални филма за Патриарха на българската национална литература Иван Вазов: „И мойте песни все ще се четат" и „Великите българи: Вазов".

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.