• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Държавната дума прие на първо четене реформата за пенсиониране

Държавната дума прие на първо четене реформата за пенсиониране

/КРОСС/ Руските депутати одобриха изключително непопулярния план на правителството за вдигане на възрастта за пенсиониране, предизвикал протести и рекорден спад на рейтинга на президента Владимир Путин, информира ТАСС.

В изключително необичаен ход комунистите, либералдемократите и партия "Справедлива Русия" отхвърлиха законопроекта за вдигане на възрастта за пенсиониране при мъжете до 65 г. и при жените до 63 г.

Общо 327 депутати в долната камара на парламента гласуваха в подкрепа на проектозакона на първо четене, а 102 законодатели гласуваха против.

В средата на юни премиерът Дмитрий Медведев заяви, че правителството иска да вдигане възрастта за пенсиониране при мъжете с пет години - от 60 на 65 г., и при жените с осем години - от 55 на 63. Предложената реформа е с цел облекчаване на натиска над държавната хазна. За първи път от 90 г. се предлага вдигане на пенсионната възраст.

По-рано днес в Москва бяха организирани протести във връзка с реформата.

Според правителството реформата е неизбежна.

Пред парламента министърът на труда Максим Топилин защити законопроекта, подчертавайки, че настоящата пенсионна система е от 30-те години на миналия век, когато продължителността на живот е "напълно различна".

"Времената се менят. Икономиката се мени. Не можем да останем в 30-те г. на XX век", смята той.

В сряда либералният "Ведомости" писа, че депутати са "съветвани" да не критикуват Путин, който се опитва да се дистанцира от законопроекта. Но депутати от Комунистическата партия поискаха Путин да заеме обществена позиция по въпроса. Те цитираха коментар на руския лидер от 2005 г., че няма да има вдигане на пенсионната възраст в Русия, "докато съм президент".

Социологическо проучване на Всеруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) показва, че рейтингът на Путин е паднал с рекордни 14% в рамките на две седмици от 78% до 64% през юни.

Повече от 80% от руснаците не одобряват реформата. Близо 3 милиона души се подписаха под петиция срещу промените.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Маи и тези работят за глобализацията ,дано да не е вярно.

23.07.2018 23:55:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.