• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

В. Велева: ГЕРБ няма да номинира Плевнелиев за втори мандат

В. Велева: ГЕРБ няма да номинира Плевнелиев за втори мандат

/КРОСС/„Няма социална база за предсрочни избори. Нито БСП е готова за предсрочни избори, нито РБ. Въпреки това, победата на ГЕРБ на местните избори е много опасна за самата ГЕРБ, защото управляващата партия се нагърбва с тоталната отговорност в държавата и вече не може да има никакви оправдания за нищо. Поведението на Борисов дава основание да прогнозираме, че оттук нататък няма да се търси конфронтация в държавата, напротив - премиерът ще се опира на консенсусни решения". Това заяви на пресконференция изпълнителният директор на Института за стратегии и анализи (ИСА) Валерия Велева.

Институтът за стратегии и анализи представи втория си месечен анализ „България след местните избори 2015". Безспорният победител в тези избори е ГЕРБ, никой друг няма право да се кичи с лаврови венци, добави Велева. „Цветан Цветанов е човек, който показа най-силните организаторски качества, другите партии нямат такъв "изборджия". Огромна част на победата на ГЕРБ се дължи и на организационните му умения, на работохолизма му, на изработената доста преди вота стратетия за победата. Цветанов познава структурите на партията в детайли, по имена, знае проблемите им, познава семействата им, няма дистанция между него и апарата. Би трябвало БСП и другите партии да потърсят човек като Цветан Цветанов", каза още Велева.

„За сектор сигурност прогнозирахме това, което се случи днес. Разглеждаме варианти как би реагирал премиерът в тази драматична ситуация. За смяна на военния и вътрешния министър, каквито искания има, казахме, че това няма да се случи. За силово разрешение на този конфликт, също заявихме, че няма да се случи, и не се случи. И последният вариант, който обсъждахме и написахме, че ще бъде избран, в момента сме свидетели на неговата реализация - а именно изтеглянето на спорните за МВР точки от законопроекта за бюджета, след което да започне диалог между правителство и синдикатите в МВР, тоест всичко да стартира от нулата", обясни изпълнителният директор на ИСА. Според Велева, ако реформата в МВР беше направена в условията на диалог, нямаше да се стига до тези протести. „Диалогът беше нарушен и за това нарушение министър Бъчварова има огромна вина, че изправи системата на МВР срещу правителството. Ако тя заедно със синдикатите бяха седнали да обсъдят как да се случат промените, как да стартира реформата, за която всички сме убедени, че трябва да се направи, днес полимащите нямаше да бъдат по улиците", заяви тя.

Валерия Велева подчерта, че партиите в ляво вървят по отъпкания път на партиите в дясно - на разцепление и лидерска омраза, а България има крещяща нужда от левица, от истински ляв лидер. Тя не вижда към момента шансове за единна лява президентска кандидатура. Освен това, не очаква ГЕРБ да номинира Росен Плевнелиев за втори мандат. ГЕРБ няма да допусне да се случат предсрочни избори, подчерта тя..

За левицата, Велева заяви, че проблем за управляващите е, че нямат силна опозиция. „В следващите месеци БСП ще влезе в цикъл на отчети, коитопо традиция се превръщат във вътрешна битка. Ще се търсят виновници, но се съмнявам партията да проведе истинския разговор, който трябва да проведе за загубата на изборите. Толкова слаба левица не е имало в България в последните 25 години. При следващи избори такава левица ще загуби още повече влияние, падне още повече", смята Велева. Тя предположи, че вече има условия да се появят антисистемни формации на фона на бежанската криза и случващото се в Европа. В такава ситуация България не бива да позволява да се клати лодката на държавата, защото сме първата спирка на мигрантите, убедена е Велева.

Д-р Калоян Методиев, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски", който е съавтор на анализа на ИСА, коментира, че страната е навлязла в управленски застой, спиране на реформите, липса на каквито и да е реформи. „Една година след конструиране на правителството, няма сектор с подобрени финансови параметри. Говори се за 4 реформи, от които няма резултати. Това води до ускоряващата се социална динамика, която виждаме и днес в полицейските протести, напрежение в енергетиката. След местните избори не се почувства удовлетворение от победата, наблюдаваме разочарование от изборния процес, загуба на доверие. Остана привкус, че изборите са манипулирани, че са били нечестни, което също предполага натрупване на ново напрежение, а не успокояване на страстите в страната", каза той. Според д-р Методиев коалиционната формула показа, че е по-натоварена с нерешен проблеми между партньорите, отколкото с реално свършена работа. Това е сериозен риск пред управляващите, смята той.

Анализът на ИСА показва силна фрагментация на общинските съвети, което предполага вкарването на много сиви пари в изборите и предполага това, че някой трябва да ги връща от някой, това ще става чрез общинските съвети. Очаквам или протести, повишена престъпност или общински фалити, добави той.

Д-р Методиев обърна и сериозно внимание на сектор енергетика. „Анализът, който направихме показва, че следващият сектор, от който може да се очакват социални протести и напрежение е енергийният сектор. НЕК затъва със скорост от 1,7 млн. лв. на ден. Спасителните мерки закъсняват, държавата не действа. Не е само НЕК, а и високите цени на тока, нерешените проблеми с ВЕИ-та, топлофикациите в страната, които продължават да генерират дългове, спрени проекти в сферата на газопреноса. Ако не се вземат спешни мерки, това е една бомба със закъснител", предупреди д-р Методиев.

Съавтори на анализа на ИСА са още: Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, проф. Димитър Димитров - ръководител на катедра "Национална сигурност" в УНСС, проф. Николай Радулов - преподавател по Национална сигурност в Нов български университет, работещите в ИСА: Таня Джоева и Весела Ванева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.