• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Как да планираме харчовете за Великден?

Как да планираме харчовете за Великден?

/КРОСС/ Великден е един от двата най-почитани празника в целия християнския. Всеки сам избира как да прекара дните около празника. В началото на пролетта нестабилното време не предполага особено добри условия за морска почивка, но все пак има хора, които избират именно бреговете за ваканция. Други използват времето за отиване на гости на роднини и приятели в страната. А има и такива, които посрещат Великден с трапеза според обичаите, без да ходят никъде. Най-добре би било преди да се започне с подготовката за празника и преди да се правят каквито и да е планове, да се направи разчет на финансовите ресурси. Ето и няколко основни насоки за това.

Празникът Великден

Великден е един от най-светлите и почитани празници в годината. Това е времето, в което Спасителят Иисус Христос възкръсва и се появява отново пред своите ученици преди повече от 2000 години. И православната, и католическата църква имат свои традиции, които се изпълняват през Страстната седмица. Обикновено православните християни посещават църкви в нощта преди Великден и си вземат от благодатния огън, а хиляди католици се събират на площада във Ватикана в неделя, на самия Великден, за да слушат словото на папата.

Наред с традициите и обредите обаче, дните около Великден са съпътствани с множество пътувания. Едни посещават роднини и приятели в различни населени места. Други предпочитат да си направят кратка почивка в страната. Трети избират да празнуват с екскурзии и пътувания в чужбина. Какъвто и да е приготвеният вече план за почивните дни по Великден, не е лошо да се планират харчовете в този период, така че да не се получават неприятни изненади. Ето няколко съвета за съставяне на подобен разчет.

Какви са плановете ви за празника?

Дали празникът ще бъде посрещнат у дома или навън, с приятели или с посещение на роднини, на планина или на море в чужбина - всеки човек има свой собствен план. От тук трябва да тръгне разработката на финалната сметка. Когато се предвижда пътуване, от важно значение е подготовката на автомобила, ако ще се използва това средство за превоз или да се набавят билети отрано, ако ще се пътува с автобус, влак или самолет. За да се калкулира цената на пътя, трябва да се знае средният разход на гориво на автомобила или да се провери колко струват билетите за избрания транспорт. Когато пътуването ще се осъществява с обществен транспорт, препоръчително е билетите да бъдат купени по-рано. В дните около празниците обикновено основните дестинации са доста натоварени и билетите за пътуване свършват по-рано от обикновеното.

Тръгващите на път трябва задължително да имат подготвени допълнителни средства извън планираните. Все пак пътищата не винаги са благоприятни и може да се окажете в центъра на задръстване. А това ще отнеме не само сериозно време от пътуването, но и немалко гориво, ако пътувате с автомобил например.

За тези, които ще останат у дома - готова ли е трапезата?

Едно от основните пера, което ангажира сериозен финансов ресурс за великденската трапеза, е покупката на агнешко месо. Е, ако никой у дома не консумира такова, може да се избере друго. Все пак няма смисъл да се инвестира в нещо, което никой не харесва. Преди стартиране на пазаруването за празника е задължително съставянето на списък, който да служи като база за калкулиране на приблизителна сметка. В списъка задължително трябва да влязат яйца, боя за тях, козунаци или съответно продуктите, ако ще ги приготвяте в домашни условия, месо - дали агнешко по традиция или друго по избор. Тъй като Великден обикновено е в началото на пролетта, не бива да се забравя и вкусната и апетитна свежа салата.

Ако пазаруването за трапезата малко е изпреварило заплатата, на няколко клика разстояние има кредит онлайн от Vivus. Той е достъпен дори в почивните дни, така че ако закъсате преди празника, имате верен приятел, който да помогне. Ако пък искате, може да добавите още малко празничен дух с покупката на тематични домакински артикули, като например специални поставки за готовите боядисани яйца, покривка за маса, тематични салфетки. Не на последно място - различните украси за боядисаните яйца също трябва да присъстват в списъка.

Ако сте от хората, които могат да си направят сами козунаци, списъкът ще стане по-дълъг, защото е необходимо да се купят продукти като яйца, брашно, захар, мляко, мая. Е, ако не ви бива в правенето на това толкова вкусно и уханно изкушение, можете да напазарувате готови козунаци от магазините. Повечето големи вериги предлагат прясно изпечени козунаци в дните около празника и на самия ден.

Когато парите за празника не достигат...

Празникът не е съобразен с датата на получаване на трудовото възнаграждение от всички хора. Разработвайки великденския бюджет, е добре са се съобразите с това какви средства ще са ви нужни и от къде ще ги вземете? Ще спестявате от ежедневните разходи или пък ще се обърнете за кредит онлайн от Vivus. Вторият вариант е добър, когато отдавна е ясно, че харченето ще надвиши наличните средства, но пък празник е - няма как да се кара без основните неща. В случаите, когато парите са ограничени, е добре да се намалят излишните харчове и да останат най-главните.

Времето след Великден

След като свършат празничните дни, не е добра идея те да ви оставят без никакви пари. Ако сметката за празника е излязла грешна, кредит онлайн от Vivus е начин за спасяване на ситуацията, така че недостигът да бъде покрит. При планирането на харчовете за празничните дни е добре да се остави и резерв, който да се ползва след това.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.