• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Б. Дуранкев: Води се много нежна хибридна войничка в посока оставането на Великобритания в ЕС

Б. Дуранкев: Води се много нежна хибридна войничка в посока оставането на Великобритания в ЕС

/КРОСС/ Във Великобритания се провежда референдум по важен въпрос, което в голяма степен не се допуска в други страни, а ако се проведе, никой не го взема под внимание. Великобритания е индикатор за проблеми в ЕС, във функционирането, в механизмите и в отношенията, които са от Рим, Лондон, Париж, Берлин. Този индикатор показва отдавна, че в ЕС има проблеми, които се отлагат, не се решават, чертаейки едно светло бъдеще, което не настъпва поради външни фактори. В момента външните фактори са злодеят Путин и емигрантите, каза финансовият анализатор проф. Боян Дуранкев в интервю за БНР и припомни, че през 2015 г. молбата си за членство с ЕС оттегли Исландия, а през 2016 г. „червен картон" на членството показа и Швейцария: „Ползите от един Брекзит за Великобритания ще бъдат, първо, увеличаване на притока на мигрантите и второ - по-голяма вътрешна демокрация - нещо, което може да послужи като един бутон на ефекта на доминото за други страни, където т.нар. народни партии могат да вземат превес, ако Великобритания гласува с „не на ЕС".

Апокалиптичните сценарии за икономически срив, ако страната излезе от ЕС, се чуват отдавна, изтъкна Дуранкев, но подчерта, че индексите на Швейцария са „литнали", когато Берн се е обявил против членство в ЕС.

В момента има една много нежна хибридна войничка, която се води в посока оставането на Великобритания. Даже социологическите изследвания скочиха с над 20 процентни пункта нагоре в полза на оставането. Вероятно тази добре дирижирана война ще даде някакви ефекти и съм почти сигурен, че Великобритания ще остане в ЕС, но даже да излезе, катастрофата за ЕС няма да се състои, както не изригна вулкан в Исландия, когато тя каза „не" на членството и както Швейцария не потъна.

Последиците от евентуален Брекзит ще бъдат значителни, подчерта той. Вноската на страната в ЕС е около 10 млрд. паунда годишно. Страната е и един от първооснователите на ЕС, който винаги има собствено мнение, ценено в ЕС.

Без Великобритания самият ЕС ще олекне и все повече централата ще се прехвърля от Брюксел към Берлин, което не е хубаво за ЕС.

Финансовият анализатор Цветослав Цачев оспори твърдението на Дуранкев: „Ситуацията не е толкова оптимистична. В един идеален случай, в един идеален свят, излизането на Великобритания не трябва да се отрази на икономиката. Да, някои работни места от финансовия сектор ще имигрират от Лондон във Франкфурт или Париж, но това няма да се случи, защото финансовите пазари ще направят кризата много сериозна и много драматична. За щастие в момента шансовете за напускане са по-малки".

Дуранкев изтъкна, че сега спекулативните пари са много повече, отколкото през 1992 г. и прогнозира много негативен сценарий в първата година след евентуален Брекзит: „Паундът ще бъде разклатен поне с 20%, както твърди Сорос. Второ, за тази година ЕЦБ ще налива изключително много пари в банките, ще видим едно мини повторение на 2008 г., ще видим една по-сериозна гръцка криза, която беше 2012 г., по отношение на банките, т.е. по отношение на драмите, които ги имаше тогава. Това ще се отрази на икономиката в Европа много лошо, защото пазарният механизъм, фондовите пазари, валутните пазари ще дадат своето отражение върху реалната икономика".
Великобритания може да си позволи да напусне ЕС, защото не е в еврозоната, но това не може да се повтори с Франция или Германия, защото ще срине, на практика, валутния механизъм, подчерта Цачев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.