• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Гражданите на ЕС ще получат статут на „уседналост” след Брекзита

Гражданите на ЕС ще получат статут на „уседналост” след Брекзита

/КРОСС/ Британският премиер Тереза Мей изложи пред лидерите на Евросъюза в Брюксел предложението си за европейските гражданите в страната й, след като тя напусне общността.

Гражданите, живели 5 години на Острова, ще получат статут на "уседналост". Той ще им гарантира правото да останат в Обединеното кралство и да се ползват със задравни, образователни и други предимства след Брекзит. Не е ясна обаче началната дата на 5-годишния срок. В замяна. Лондон ще поиска същите права за своите граждани в ЕС.

На срещата на върха в Брюксел Европа заговори за сътрудничество в отбраната. Това е историческо решение. До този момент отбраната се считаше за национална компетентност.

Сега се подготвят критерии, които ще определят кой може да участва в сътрудничеството. Държавите, които имат желание и отговарят на условията, ще сложат началото на тенденция, която в бъдеще може да доведе до обща европейска отбрана.

"Лидерите подкрепиха решението за създаване на европейска система на сътрудничество в областта на отбраната. През следващите три месеца страните членки ще изготвят критериите и задълженията и ще предложат конкретни проекти за разработването и производството на отбранителна техника, обяви Доналд Туск, председател на Европейския съвет.

По време на официалната вечеря европейските лидери обсъждаха и изборите във Великобритания, 3 дни след началото на преговорите за Брекзит. Две важни европейски агенции се намират на британска територия. Много държави-членки биха искали да ги приемат след Брекзит.

България също има амбиции. Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще предложи кандидатурите на София и Пловдив.

Предложението на Тереза Мей вече е известно на българите във Великобритания. През последния месец все повече наши сънародници подават документи, за да получат право на постоянно пребиваване.

Георги Димов пристига в Англия преди седем години, за да учи "Бизнес и икономика" в Манчестър. В момента работи и иска да получи постоянно жителство на Острова. Процедурата по издаване е шест месеца.

„Искам да получа картата за постоянно пребиваване във Великобритания главно заради референдума, който се проведе преди година и решението на гражданите на Великобритания да напуснат Европейския съюз. Това много би ми помогнало при евентуално мое решение да се завърна един ден в България. Искам да имам възможността да дойда свободно обратно тук и да си намеря работа", казва Георги.

Същите аргументи има и Tихомир Димитров, който живее на Острава вече 5 години.

„С тази карта винаги би ми било по-лесно да пътувам както към Англия, така и извън Англия. Гражданството ми дава една сигурност", допълва той.

Около 3 милиона граждани от Европа работят и учат в Кралството, а 1,3 милиона са британските граждани, живеещи на територията на Европейския съюз.

Какво ще договорят Брюксел и Лондон, все още не е ясно. Според професор Мориц Пайпър, преподавател по Международни отношения и Източноевропейска политика, със сигурност ще има споразумение, което ще удовлетворява и двете страни.

„Една от възможносите е да има отделни споразумения, които да гарантират сигурносттта на тези граждани, които са дошли в Обединеното кралство преди 29 март", отбелязва той.

Европейските граждани ще могат да идват, да живеят и работят във Великобритания даже и след напускането им от Европейския съюз, но с една такава карта би било много по-лесно, защото няма да има нужда от проверки на платени данъци и осигуровки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.