• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Спад на българските кандидати за прием в университети във Великобритания

Спад на българските кандидати за прием в университети във Великобритания

/КРОСС/ Към 15 януари, когато е крайният срок за кандидатстване в централизираната система за прием в университетите на Великобритания от тази есен, документи за прием са подали 1900 български кандидат-студенти. Това е 9 процента спад на нашите кандидати спрямо 2018 г., когато подалите документи за британски университети българи бяха 2080. Тези българи, които ще са приети от тази година във Великобритания в условията на Брекзит, ще се възползват от пълното кредитиране на образованието си за целия му четиригодишен срок, съобщи в Националния пресклуб на БТА Стефка Златева - мениджър в консултантската фирма за образование в чужбина "Интеграл".Тя определи 2019 г. като изключително динамична за образованието във Великобритания, защото се осъществява в условията на реален Брекзит.

Въпреки това, за близо 20 процента от българските абитуриенти отговорът на въпроса къде да учат е един и същ - в чужбина. През последните десет години средно между 8000 и 10 000 от завършващите абитуриенти у нас се насочват към образование в чужбина, отбеляза Златева.

Тя коментира, че през последното десетилетие значителна част от нашите ученици се насочват към висшето образование във Великобритания, защото в нея има над 110 университета, с доказано качество на образованието. Това е и страната, в която приемът на студенти е най-ранен - година по-рано, а един кандидат-студент може да кандидатства само в пет от общо над 110 университета.

"През тази година, въпреки Брекзит, британското правителство одобри и потвърди условията за кредитиране и образование в страната за европейците, които ще започнат да учат в британските университети от есента", заяви Стефка Златева.

За бъдещите кандидат-студенти от ЕС Съветът на британските университети е изпратил писмо с искане до британското правителство да вземе бързи и срочни решения за кандидатите в следващите години. Британските университети са притеснени от това как ще продължи образователният обмен на студенти между Великобритания и ЕС по програмата "Еразъм" в следващите години, както и как ще кандидатстват занапред учениците от ЕС.

Крайният срок за кандидатстване т. г. беше 15 януари, но още има свободни места за университети във Великобритания. Това означава обаче, че се търсят точно определен профил кандидати за определени специалности, информира Златева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Angelina26a

Търся зрители на моя стриптийз - xxxsingle.xyz/maria Момиче, на 26 години

20.02.2019 15:57:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.