• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

ЕНП не признава Вестагер за водещ кандидат за шеф на Еврокомисията

ЕНП не признава Вестагер за водещ кандидат за шеф на Еврокомисията

/КРОСС/ "Евродепутатът от Европейската народна партия от досегашния парламент Елмар Брок заяви, че не признава кандидатката на новата либерална  група „Обновете Европа“ Маргрете Вестагер за неин водещ кандидат", това предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова. 

Германският политик  мотивира тезата си така: „Ако госпожа Вестагер се бе кандидатирала за шпиценкандидат, тя щеше и да бъде такава. Но ние искаме кандидатите да отидат при хората, а не да излизат пред тях, след като хората вече са си казали думата. В това е основната разлика“. 

Либералната група – по-рано АЛДЕ, а сега „Обновете Европа“, е против системата „водещ  кандидат“ и вместо това предложи няколко претендента за поста преди евроизборите.
Еврокомисарят за конкуренцията Вестагер се появи на дебатите с останалите водещи кандидати непосредствено преди и след изборите за  Европейски парламент. Според Брок до последния момент е имало неяснота кой е реалният кандидат на либералите за председател на Европейската комисия - Вестагер или лидерът на групата Ги Верхофстат.

Брок и френският му колега Ален Ламасур дадоха брифинг пред журналисти, на който защитиха процедурата за водещ кандидат седмица преди заседанието на Европейския съвет следващата седмица. На него се очаква да бъде взето решение за фигурите, които ще поемат важни постове в ЕС, включително и председател на следващата Еврокомисия.

На въпрос на „Хоризонт“ не е ли странно един френски евродепутат да работи срещу собствения си президент, Ламасур отговори: „Не, защото не знам позицията на френския президент. Той направи интерпретация на прочита на договорите, но не е казал кой иска да е начело на Комисията. Хвалил е доста хора, и Мишел Барние сред тях, но не само него. Това, което сега искаме да напомним е, че договорът от Лисабон задейства парламентарна система. При нея държавните и правителствени ръководители трябва да предложат име на ръководителя на изпълнителната власт за гласуване в Европейския  парламент, но те трябва да държат сметка за резултата от изборите“. 

Френският президент Еманюел Макрон е против системата за шпиценкандидат, а според медийни публикации, той подкрепя за високия пост главния преговарящ по Брекзит Мишел Барние. Последният правеше обиколки в  редица страни членки по време на предизборната кампания, без да огласява публично срещите си. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не искат хората да си отстъпят топлите местенца.

15.06.2019 22:00:17

отново джендъри

"Демократичният" ЕС избира всички ръководни фигури чрез тайни срещи и договорки на партийните и държавните си ръководители. Кой и по какъв начин влияе още на този избор, можем само да гадаем. Основната цел след последните избори е да се запази "водещата роля на Партията" - ЕНП т.е. - да няма нищо различно в бъдещото управление и политика на ЕС.

15.06.2019 08:10:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.