• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

"Няма да платим!" - казаха младите социалисти на Плевнелиев

"Няма да платим!" - казаха младите социалисти на Плевнелиев

/КРОСС/"Няма да платим!" и "Не на този дълг, който ни заробва", скандираха протестиращи под прозорците на Росен Плевнелиев. Те поискаха от държавния глава да наложи вето върху дълга от 16 млрд. лева.

Днес обаче Държавен вестник обнародва закона за  ратификацията за тегленето на нов дълг в размер 8 млрд. евро, с което вариантът президентът да наложи вето стана невъзможен. 

С плакати "БСП каза не на дълга", "Не си ти когато си гладен, беден и поробен" и с банкноти "горановки" младежите на БСП се събраха пред президенството, за да внесат искане за вето, защото:

 Не беше дадена яснота как и по какъв начин бяха определени банките, които ще консултират държавата и които ще минат като посредник по тази сделка, на какъв принцип, защото 10% е лихвата върху ратифицирания дълг, обясни Ленко Петканин, председател на градската организация на Младежкото обединение на БСП София-град. Той цитира финансовия министър Владислав Горанов, който гарантира, че 2 млрд. лв. няма да бъдат похарчени.

"С какво ни гарантира?! Със средствата, които има той, със средствата на неговите деца и внуци. Това за мен е едно заблуждение", попита той и подчерта, че искат Росен Плевнелиев да упражни правото си да наложи вето. "Ние сме длъжни да опитаме като български граждани, не можем да оставим това просто да отшуми в пространството и във времето", така Петканин отговори на въпроса дали смята, че президентът ще ги чуе.

Протестиращите казаха, че знаят, че Плевнелиев днес е в Брюксел, но въпреки това са пред "Дондуков" 2, защото тук е президентската институция. За заявката на държавния глава, че не обмисля да налага вето, Петканин напомни, че е президент на всички български гражданин, това е тяхно искате и още веднъж настояват за него. "Ако няма да наложи вето, нека да обясни защо", каза той и протестиращите помолиха още веднъж да се вслуша в тяхното искане, в гласа на разума.

Недоволни от решението на НС да ратифицира новия дълг ще излязат на протест и в събота. Шествие под надслов „Не на дълговото робство" ще тръгне в 12 часа от БНБ, ще минат по бул. "Цар Освободител" и ще стигнае до площад "Народно събрание".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.