• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

С близо 17 милиона лева ще бъдат подобрени условията в две училища във Видин

С близо 17 милиона лева ще бъдат подобрени условията в две училища във Видин

/КРОСС/ „Близо 17 млн. лв. ще бъдат вложени в подобряването на условията на обучение в две учебни заведения във Видин - СУ „Цар Симеон Велики" и ППМГ „Екзарх Антим І". Това стана ясно при днешното посещение на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев в града. Училищата ще бъдат обновени по проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин", бенефициент по който е общината.

„Приоритет в работата на правителството е борбата с демографската криза. Имаме волята и работим в подкрепа на образованието, затова и политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с помощта на европейското финансиране, е насочена към подобряване на образователната среда и създаването на по-добри условия за обучение на децата", коментира Валентин Йовев. „Целта ни е да се повиши мотивацията както на учениците, така и на учителите, като се създадат нови, съвременни условия за качествено образование", допълни Йовев.

Над 6,5 млн. лв. ще отидат за основна реконструкция на сградата на природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I", за промяна на начина на отопление на сградата, преустройство на част от помещенията, обособяване на нови и ремонт на санитарни възли, изграждане на топла връзка между сградите, преоформяне на учителския блок, подмяна на електрическата и ВиК инсталации, полагане на нови подови настилки, външна изолация, подмяна на дограма и ремонт на покрива. Ще бъде изграден и нов физкултурен салон, като само за него са предвидени над 2 млн. лв. от тази сума.

Близо 9 млн. лв. са осигурени за реставрация и ремонт на сградата на Средно училище "Цар Симеон Велики". В южния корпус се предвижда изграждането на нов плувен басейн със съответните обслужващи помещения - съблекални със санитарни възли и душове, кабинетът по металообработване се преобразува във фитнес зала, ще се направи преустройство на санитарните възли на първия и втория етаж, основно ще бъдат ремонтирани сутеренните помещения. Ще бъде направена пристройка и надстройка на физкултурния салон за над 2 млн. лв. Очаква се проектът да бъде изпълнен до април 2020-та година.

По време на посещението си в град Видин заместник-регионалният министър проведе работна среща с областния управител Албена Георгиева, председателя на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов, кметове и председатели на общински съвети.

На срещата стана ясно, че за улеснение на гражданите във Видинска област при предоставянето на кадастрална информация са изградени и функционират изнесени работни места на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в гр. Брегово, гр. Кула и с. Ново село.

До края на годината АГКК планира да обяви по реда на Закона за обществените поръчки процедура с предмет: „Създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри на урбанизираните територии, попадащи в землищата на общински център с. Ружинци и на други населени места в общини Ружинци и Видин". Поръчката обхваща урбанизираните територии, попадащи в землищата на гр. Дунавци, за общо 13 села, както и цялата община Ружинци - с 9 села.

Процесът по преобразуването на данните от картите, одобрени и поддържани по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, се извършва по график, утвърден от изпълнителния директор на АГКК и съгласуван от министъра на земеделието и храните. За област Видин в момента се преобразува картата на възстановената собственост (КВС) на община Ружинци. Предстои през месец декември 2017 г. Службата по геодезия, картография и кадастър във Видин да получи от Общинска служба по земеделие Димово данните от актуалната КВС, в цифров формат за община Димово.

„Очаквам до края на следващата година да бъдат предадени поетапно данните от съответните общински служби по земеделие на Службата по геодезия, картография и кадастър - Видин за общините Видин, Бойница, Белоградчик, Брегово, Кула, Макреш, Чупрене, Грамада и Ново село", каза още по време на срещата заместник-министър Йовев.

„Приоритет на правителството е бързото развитие на пътната инфраструктура в направлението София - Видин", каза на срещата председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов и съобщи, че Агенция „Пътна инфраструктура" е готова да стартира обществените поръчките за избор на изпълнител на пътя Видин - Ружинци и Мездра - Ботевград. „Всички „подстъпи" към Видин през следващата година ще бъдат ремонтирани", заяви Атанасов, включително Видин - Кула - Връшка чука. Ще остане само трасето на ІІ-11 Видин - Лом в участъка Дълбок дол - Орсоя. По думите на шефа на пътната агенция МРРБ и АПИ работят активно за да може в този регион много бързо да се промени пътната инфраструктура.

Инженер Атанасов допълни, че в рамките на 2018 година предстоят ремонтни дейности и по направленията извън Видинска област - по пътя Монтана - Белоградчик, Костинброд - Превала на прохода Петрохан, ІІІ-112 Монтана - Арчар - Видин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.