• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

МВнР ще работи за по-добър ресор за Кристалина Георгиева

МВнР ще работи за по-добър ресор за Кристалина Георгиева

София /КРОСС/ Министерството на външните работи ще осигури максимална подкрепа за българската кандидатура за европейски комисар - Кристалина Георгиева, и това тя да получи по-добър пост в новата Европейската комисия. Това заяви служебният министър на външните работи Даниел Митов при приемането на поста от предшественика си Кристиан Вигенин.
"Вчера президентът даде анонс, че Кристалина Георгиева ще бъде кандидатът на България. Въпросът е ние като министерство да направим всичко възможно България да има много по-добро портфолио, да има много по-добра позиция в състава на следващата комисия", заяви Митов.
Той подчерта, че един от приоритетите ще бъде и организирането на добра разяснителна кампания сред българите в чужбина за предстоящите избори.
Създаването на условия за нормално провеждане на изборите в чужбина и максималната подкрепа за българската кандидатура за еврокомисар ще бъдат сред основните приоритети на служебното правителство, посочи той.
От думите му стана ясно още, че ще продължи работата по подготовката за срещата на върха на НАТО и Общото събрание на ООН и по предприемането на следващите институционални стъпки за присъединяване към Единния механизъм за банков надзор. Митов благодари на Вигенин за добрата работа в последната година и заяви, че приемствеността в българската външна политика ще продължи.
"Това е министерството с една от най-сериозните традиции в българската държавност и за мен е огромна чест да бъда тук и да дам своя принос за това министерството да има своето достойно място в нашата институционална устройственост и България да следва достойна външна политика в следващите няколко месеца",допълни той.
Досегашният министър на външните работи Кристиан Вигенин каза от своя страна, че е направил всичко възможно да остави министерството в ръцете на следващия министър в по-добро състояние от това, което заварил.
"Постарахме се по отношение на политиката, която беше водена в този период, България да засили значително своите позиции в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Имахме много активна политика по отношение на Източното партньорство, успяхме да засилим двустранните връзки с голяма част от европейските страни, което да ни помогне да имаме по-добра координация и взаимодействие и на равнище ЕС",заяви Вигенин.
Според него въпреки сложната ситуация министерството е успяло да запази важните стратегически баланси.
"От една страна развивахме много активно и динамично отношенията със САЩ. В същото време направихме немалко стъпки за засилване на контактите между България и страните от Югоизточна Азия. Запазихме и комуникацията с Руската федерация",посочи Вигенин. Той допълни, че са били положени особени усилия по отношение на българските общности зад граница, най-вече в Молдова и Украйна.
Вигенин изрази надежда, че от всичко това ще бъде взето най-положителното и то ще бъде развивано в периода на служебното правителство и в следващ период, за да се гарантира приемствеността във външната политика и нейните приоритети.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ПЕДАЛ НА ПЕДАЛА СДАВА

06.08.2014 21:29:14

Анонимен

И за амортисьор да работите се тая,нас ни бричат га ни стрижат у Европата.И със Сталинка се изхвърляме като ...боклук през балкон.

06.08.2014 18:17:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.