• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Вигенин: Санкциите за Русия няма да се отразят пряко върху България

Вигенин: Санкциите за Русия няма да се отразят пряко върху България

/КРОСС/Българската външна политика беше стабилна, предсказуема и постигаше своите цели. Такава е равносметката на външния министър в оставка Кристиан Вигенин, който представи акцентите от дейността на Министерството на външните работи на заключителна пресконференция.

Според Вигенин българската външна политика има своите коловози и е била осъществена максимална приемственост. През изминалата година е водена балансирана външна политика, основана на българските национални интереси и евроатлантическите ценности.

Две непредвидени събития са взели голяма част от времето и усилията на Министерството на външните работи. Събитията в Украйна и случващото се във връзка с тази криза ще бъдат изпитание и за следващото правителство, но и за ЕС и НАТО, предрече Вигенин.

По думите му в рамките на тази криза важен елемент е била ролята на НАТО, а България е преоткрила значението на членството си. Именно тази година се навършиха 10 години от членството на България в НАТО.

„Независимо от усложнените отношения между ЕС и Русия, успяхме да запазим каналите за информация с Руската федерация", констатира Вигенин и се позова на посещението на Лавров у нас.

Санкциите за Русия няма да се отразят пряко върху България, увери първият ни дипломат. В рамките на дискусиите в Брюксел, Външното министерство е координирало българските позиции. Кристиан Вигенин обаче изрази надежда това да бъдат последните санкции, които се налагат на Русия.

„Ако тези санкции бъдат разширявани по-нататък, това ще засегне и България", предупреди той. Разширяването на санкциите е провокирано от факта, че все още Русия не се е ангажирала пряко с възстановяването на преговорите.

Другото събитие, което се е отразило съществено на външното министерство, е рязко нарасналият бежански поток в края на миналото лято. „Положихме усилия да гарантираме необходимата подкрепа от страна на партньорите си, но и да координираме действията си с колегите от Турция", заяви Вигенин. Много добра е била координацията между двете министерства, което спомогнало България да се справи по-лесно с това предизвикателство.

До края на 2014 г. е възможен пробив на България за Шенген, смята Вигенин. Дипломат номер 1 увери, че подготовката на България за председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. е продължила. Българското външно министерство се е срещнало и с други страни, които вече са председателствали и са обменили ценен опит.

Едно от постиженията на министерството през изминалата година било значителното подобряване на климата в отношенията с Македония. „Той дава възможност в близко бъдеще да се финализира работата по Договора за добросъседство", коментира Вигенин.

В рамките на служебния кабинет работата на експертите би трябвало да продължи и с избирането на новото правителство, процесът да бъде финализиран. Той увери, че към днешна дата перспективите са много по-добри, отколкото преди година, когато е встъпил в длъжност.

Министърът в оставка завещава на наследника си създадения по негова инициатива Съвет за регионално сътрудничество, чиято цел е да координира политиката, проектите на различните министерства, които имат отношение към съседните страни.

Енергийната дипломация на министерството също е била на добро ниво и външното министерство е изиграло активна роля. Кристиан Вигенин посетил всички столици на страните, през които минава „Южен поток". Всяка от тези страни държи на този важен проект, поради което Вигенин разчита, че диалогът между ЕК и руската страна ще продължи.

„Проектът не бива да става жертва на кризата в Украйна, но трябва да се предприемат правилните стъпки и от Русия, и от страна на ЕК", заяви външният министър в оставка.

Междувременно той обърна внимание и на защитата на правата и интересите на българските граждани в чужбина. По време на мандата си Вигенин е посещавал българските общности в Молдова и Украйна. Той увери, че е дал политически сигнал, че за България и политиката й тези общности са от значение и те са част от отношенията на България с тези страни.

В края на управлението си Кристиан Вигенин представи и финансовото състояние на външното министерство. Встъпвайки в длъжност, той заварил дефицит от над 7 млн. лева, но въпреки това до края на годината са го изчистили. Към момента, въпреки получените допълнителни средства, има още малък дефицит.

Дипломат номер 1 обаче изрази оптимистично мнение, че до края на годината той може да бъде изчистен чрез преструктуриране на разходи.

Вигенин оставя поста си удовлетворен, че е изпълнил дълга си и с надеждата за добър диалог с наследника си.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ПЕДАЛ-СЛУГА

31.07.2014 14:15:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.