• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

В Грузия Кристиан Вигенин настоява за хуманитарен подход към продължителните конфликти

В Грузия Кристиан Вигенин настоява за хуманитарен подход към продължителните конфликти

/КРОСС/ По време на визитата в Грузия специалният представител на Парламентарната асамблея на ОССЕ за Южен Кавказ Кристиан Вигенин призова за продължаване на усилията за помирение чрез подобряване на условията на живот на хората, засегнати от продължителните конфликти. Той се срещна с членове на правителството и висши официални лица, в това число с председателя на грузинския парламент Иракли Кобахидзе, външния министър Михаил Джанелидзе, министъра на помирението и гражданското равенство Кетеван Тцихелашвили, с ръков

+одителя на правителствения секретариат за правата на човека, членове на парламентарната комисия по външни работи и членове на делегацията в ПА на ОССЕ, с представители на всички парламентарно представени политически партии, както и с представители на гражданското общество.

Кристиан Вигенин разговаря и с хора, разселени от конфликтите в Грузия, посещавайки няколко жилищни комплекса, предоставени от грузинското правителство. Той бе запознат с усилията за подобряване на условията им на живот. Вигенин също така се срещна и с представители на Мисията за наблюдение на ЕС и придружен от патрул на мисията посети административната гранична линия в близост до Одзиси.

"Конфликтите тук в Грузия продължават да имат болезнени последици за хиляди души", подчерта Вигенин, който бе информиран за редица отрицателни мерки, предприети през последната година от де факто властите в Абхазия и Южна Осетия. "Действия, като затварянето на контролно-пропускателните пунктове на административните граници и премахването на обучението на родния език на населението, имат реални и трайни отрицателни последици върху живота на местните. От хуманитарна гледна точка се надявам, че подобни действия ще бъдат преустановени, за да могат живущите постепенно да се върнат към нормалния си живот", каза още специалният представител.

Вигенин потвърди отново ангажимента си да работи за засилено международно внимание към продължаващите конфликти и тяхното човешко измерение.

„Колкото повече трудности се създават пред нормалното ежедневие на хората и добросъседските контакти, толкова повече развитието в региона ще бъде забавено и населението ще страда и ще бъде потърпевшо. Близките контакти между хората биха могли да бъдат мощна позитивна сила за помирение", подчерта той.

След срещите си с представители на политическите партии, Вигенин отбеляза усилията за провеждане на конституционна реформа в Грузия и насърчи всички политически сили да работят за постигането на възможно най-широк политически консенсус. "От грузинския народ зависи да реши как страната да бъде управлявана и се надявам, че може да бъде постигнато широко разбирателство в интерес на дългосрочната стабилност", подчерта Вигенин.

След посещението в Грузия и проведения кръг от срещи по-рано тази седмица в Азербайджан, днес Вигенин е в Армения, с което ще приключи визитата му в Южен Кавказ. Той ще докладва за регионалното си посещение пред Постоянния комитет на Парламентарната асамблея на ОССЕ на 4 октомври и ще очертае конкретни предложения за бъдещи ангажименти в региона.

През февруари 2016 г. Вигенин бе определен за специален представител от председателя на Парламентарната асамблея на ОССЕ. В мандата си той има за задача да насърчава диалога във всички сегменти на обществото, особено на парламентарното равнище, с цел да бъде подпомогнато помирението и възстановяването по отношение на продължителните конфликти в региона.

Посещението тази седмица е част от дейности, които той предприема в качеството си на Специален представител. Вигенин е бивш външен министър на България и в момента е заместник-ръководител на делегацията в ПА на ОССЕ.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.