• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Кристиан Вигенин: Замразяването на депутатските заплати е жест на солидарност с хората

Кристиан Вигенин: Замразяването на депутатските заплати е жест на солидарност с хората

„Замразяването на депутатските заплати е жест на солидарност с хората, които изпитват затруднение и продължават да страдат от ниските доходи в страната ни. Смятаме, че Народното събрание дължи този жест. Не смятаме за удачно заради определени решения, депутатските заплати да се увеличават всяко тримесечие. За това нашето предложение е те да бъдат замразени на нивата от декември 2016 г." Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България" Кристиан Вигенин пред БНТ.

Народният представител бе категоричен, че чрез законодателните инициативи, левицата ще продължи с опитите да реализира поетите ангажименти към онези над 1 000 000 граждани, които са я подкрепили на изборите, въпреки че БСП няма мнозинство в парламента.

Вигенин коментира и други предложения от предизборната програма на левицата, като преизчисляването на пенсиите. „Това наш ангажимент, който ние поехме в предизборната кампания. Той бе внимателно преценен и изчислен. Оценката ни бе, че тоще струва около 800 млн. лв., а ако това се случи от 1 юли 2017 г., нужната сума ще е 400 млн. лв.", обясни той. Според него бюджетът може да си го позволи. „Разбираме, че ГЕРБ обаче, нямат тази чувствителност към въпроса за доходите, особено на възрастните хора", коментира също Вигенин. „При положение, че могат да се намерят милиарди за саниране, то смятам, че могат да се намерят средства, за адекватни доходи на хората, който най-много се нуждаят от тях. За доходите Вигенин каза също, че те са различни в различните части на страната. „Има концентрация на високи доходи в големите градове. Липсата на кадри тласка работодателите към повишаване на заплатите в определени сектори. Именно тук е ангажиментът на държавата- да направи така, че не само средностатистически, а и по региони и сектори, с известна регулация, да може да се повишат доходите на хората", обясни той. По думите му това може да се случи и чрез минималната заплата, минималната пенсия и други редица стъпки. „Ние сме ги предвидили, като например- подкрепата за земеделските производители, промяна на начина, по който се дават евросубсидиите, възможност, чрез законодателни инициативи, да подпомогнем българското производство, гарантиране на предлагането на български стоки в търговските вериги", обясни част от стъпките Вигенин.

Не смятам, че животът на този парламент ще бъде 4 години

Кристиан Вигенин смята, че новите управляващи няма да изкарат целия си мандат, защото не вижда в тяхната програма нищо ново. „Тя е нещо повече от онова, което преди е правено от тях, и което обаче доведе до протести и сваляне на парламент и правителство. Не знам дали ГЕРБ и патриотите имат експертен потенциал да предложат нещо различно - визия за развитието на страната. Не смятам, че животът на този парламент ще бъде 4 години", каза Вигенин. Той коментира и международната политика и програмата на председателството ни на ЕС. „Добър знак е, че европейската тематика присъства в началото на работата на НС. Има няколко важни неща, по които трябва да се започне работа - Брекзит, кохезионната политика, сигурността на Балканите и Черноморския регион. Като добавим и дебата за бъдещето на ЕС, виждаме, че по време на нашето председателство има много сериозни въпроси, които ще се решават", каза Вигенин.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.