• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Вигенин: Сенките върху подготовката на председателството ни на ЕС трябва да бъдат отстранени

Вигенин: Сенките върху подготовката на председателството ни на ЕС трябва да бъдат отстранени

/КРОСС/ Смятам че всяко едно председателство е свързани с различни политически, логистични проблеми. Важно все пак максимална част от тях да бъдат отстранени до началото на самото председателство, а много от тях сигурно си ги знаят само хората от най-тесния екип по подготовката, важно е навън да не излиза нищо.Всяка такава огромна организация неизбежно е свързана и с проблеми. Така коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" процесът на подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС депутатът от БСП Кристиан Вигенин, който е и председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Той отбеляза, че въпреки сянката, която събитията от тази седмица, свързани с ръководството и работата в НДК, са хвърлили върху подготовката на Българското председателство, процесът все пак върви с добро темпо.
„Аз все още съм оптимист за Българското председателство. Струва ми се, че темпото, като цяло, на подготовката е добро. Естествено обаче - сами разбирате, че през тази седмица възникнаха проблеми, които определено хвърлят известна сянка.

От една страна - от към логистична гледна точка, тъй като НДК всъщност е основното място, където ще се провеждат по-голямата част от събитията в България, включително парламентарните срещи впрочем, тъй като изтеглянето на графика направи невъзможно да приключи ремонта на новата парламентарна зала на "Батенберг".

Другата сянка обаче е свързана с размяната на обвинения, съмнения за натиск по отношение на обществени поръчки и може би дори корупция. И тази сянка трябва да бъде максимално бързо отстранена", каза Вигенин, като подчерта, че председателството е шанс за страната ни да се представи в по-добра, положителна светлина, а не да се сочи като пример за най-корумпирана.

„Тези проблеми за страната, която много хора считат за най-корумпираната в ЕС, няма да ни помогнат ние да изчистим този имидж. Обратно - нашите партньори ще си кажат: "Успяха даже с подготовката на председателството да създадат подобни проблеми".

Вигенин изтъкна още, че създаването на парламентарна комисия по казуса "НДК" е добра основа, за да се разгледат всички налични материали и данни и бързо да се направят предложения за необходимите стъпки.

Той посочи, че ръководството на НДК трябва да представи максимално бързо актуализиран график на дейностите до края на годината.

„За да получим уверение ние самите в парламента, че нещата са по план и да видим какво още може да се направи, за да сме сигурни, че няма да има изненади към края на годината", добави Вигенин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.