• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Вигенин към Порожанов и Радев: Ще спрете ли избиването на здрави животни?

Вигенин към Порожанов и Радев: Ще спрете ли избиването на здрави животни?

/КРОСС/ „Г-н Радев, споменахте, че се търси начинът, по който заразата е влязла в България. Комисар Андрюкайтис каза, че това е възможно само със заразено животно. Има ли други версии за това? Г-н Порожанов, установен ли е щамът, което да даде възможност да се ориентираме от кой район е влязло това животно? Ще промените ли издадените заповеди, така че здрави стада да не бъдат избивани, а да бъдат поставяни под карантина, както предвиждат европейската директива и плана за действие на БАБХ от януари тази година?“. Тези въпроси отправи международният секретар на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин, избран от Ямбол, към вътрешния министър Валентин Радев и към земеделския министър Румен Порожанов. 

Той припомни, че министър Радев е излъгал, че е получил политическа подкрепа на заседание на Председателския съвет, „Ние в отговор на това негово твърдение, поискахме публикуване на стенограмите. Там е ясно какво е коментирано и кой какво е казал. Позволихте си в телевизионно интервю да кажете, че не можете да си вършите работата, защото народният представител Вигенин дежури в Шарково и полицията не може да го изнесе на ръце от зоната. Аз съм в НС от сряда сутринта“, обърна се той към министър Радев.

Вигенин бе категоричен, че в нито един  момент представител на БСП не е твърдял, че няма чума, а левицата е искала да се публикуват доказателства, протоколите с резултатите. „Благодарение и на този натиск, те бяха публикувани, но вчера незнайно поради какви причини, отново бяха свалени от сайта на Българската агенция по безопасност на храните“, заяви той. По думите му това са били  протоколите стопанство по стопанство и има противоречие между това какво декларират стопаните и какви данни за умъртвените овце и кози има в протоколи от пробите. „Няма как да се внесе допълнително доверие, когато качена информация се сваля, защото има различни числа за бройките“, коментира той.

Вигенин подчерта, че министър Порожанов също си е позволил да направи внушения от телевизионния ефир, че в стадото на баба Дора има болни кози, а по-късно е станало ясно, че това не е така-  от 16-те проби на кози и 16-те са отрицателни.

Кристиан Вигенин заяви, че не случайно БСП е поставила този въпрос и е подкрепила обществения натиск с политически мерки – предприетите в началото мерки противоречат на Закона за ветеринарномедицинската дейност и на Оперативния план за ликвидиране на болестите по животните;  не са били предприети предвидените в този закон и план мерки за дезинфекция на стопанствата, чиито животни вече за умъртвени; не е имало ограничаване на движението в предпазната зона; неправилно е извършвано загробването на животните, по закон два метра под земята. „Тези обстоятелства допринасят за допълнително разнасяне на заразата“, каза още той.

„Надяваме се г-н Радев да разследва и недопустимия начин, по който са умъртвявани животните. Не може полицията да нахлува по тъмно, без заповед и да започва избиване на животни, дори и при отсъствието на собствениците“, допълни той. По думите му и първоначалната информация за ниските размери на обезщетенията е създала допълнително напрежение. Вигенин настоя тези обезщетения да бъдат увеличени още и да се предприемат стъпки за компенсиране и на пропуснатите ползи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Вигенин може да не е ЕКСПЕРТ по чумата, но е ЕКСПЕРТ в правото!!! КРЕТЕН!!!

21.07.2018 14:44:45

Анонимен

ЕКСПЕРТА ВИГЕНИН ПО ЧУМА

21.07.2018 09:31:12

Иван Андреев

Този проблем е в компетенцията на експертите.

21.07.2018 06:28:28

Анонимен

А ти чул ли си за правова държава, бе гербераст педераст.

20.07.2018 20:13:03

Анонимен

ВИГЕНИН ТИ ЧУЛ ЛИ СИ ЗА ПРАВОВА ДЪРЖАВА

20.07.2018 19:41:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.