• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Левицата ще поднови искането си за специалните служби да бъдат осигурени повече средства

Левицата ще поднови искането си за специалните служби да бъдат осигурени повече средства

/КРОСС/ В навечерието на разглеждането на новия бюджет левицата ще поднови искането си за специалните служби да бъдат осигурени повече средства, заяви пред БНР Кристиан Вигенин. "БСП лява България" предлага да се заделят повече средства за службите и при миналогодишния проект за държавен бюджет, но искането бе отхвърлено. Сега левицата се позовава на усложнената международна обстановка около страната ни.

По-късно днес на съвместно заседание комисиите по външна и по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслушат ръководителите на служби. Вигенин очаква кратка информация как са реагирали службите и министерствата на обстановката в Турция, както и какви са предприетите мерки занапред.

Относно придвижването на сръбски военни части към българската граница заради опасения от бежански натиск, Кристиан Вигенин изрази предположение, че в тази ситуация някой или преиграва, или не ни дава реална информация, или не знае какво се случва по нашата граница, защото според българското правителство границата ни с Турция се охранява добре. Трябва да се изясни има ли предпоставки Сърбия да се притеснява, за да изпраща войски по нашата граница, подчерта Вигенин.

Остана усещането за сериозни противоречия между посланика и и министъра, което в такава ситуация е много сериозен проблем - коментира Кристиан Вигенин по повод поведението на посланик Надежда Нейнски в нощта на неуспешния опит за военен преврат в Турция. Създаде се впечатление, че нито в Истанбул, нито в Анкара има някой. Очевидно има проблеми в капацитета на службите ни там, но е въпрос на анализ да видим защо това се случва, посочи още той и обоснова необходимостта министерството на финансите да има предвид засилването на капацитета на службите ни в някои страни, за да бъдат по-ефективни в екстремни ситуации, каза той. 

Вигенин не открива нищо нередно в мълчанието на посланика ни в Турция Надежда Нейнски - с оглед на наложената ѝ от външното ни министерство забрана да говори. Същевременно той отбеляза, че забраната е разбираема заради опасността от политически изявления, които биха могли да усложнят отношенията между България и Турция, а това, по думите му, е въпрос и на доверие в посланика и онова, което би могъл да каже.

Грешка на министъра е, че не е позволил тя да даде изявление, за да успокои хората на територията на Турция и техните близки, обясни той. 

Никой не е изисквал от нея да прави политически анализи. От нея очаквахме поне в първите часове на нощта да се включи и да каже, че всички наши служби там са мобилизирани и работят, заяви Вигенин. 

Подобна позиция зае и председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова, която каза, че познатият глас на г-жа Нейнски като бивш министър и утвърден политик би бил успокояващ за хората, за да се чуе, че посолството и консулствата ни работят.

Запитана дали е необходимо темата за опита за преврат в Турция да влезе за широк дебат в пленарната зала, Грозданова заяви, че първо трябва да бъдат изслушани ръководителите на службите и министерствата, защото има доста неизвестни и е рано за декларации. Всяка дума в такъв текст е изключително важна за двустранните ни отношения, изтъкна Джема Грозданова, според която е много важно да си пазим границата и ако има напрежение там, да успеем да го овладеем.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.