• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

От днес започва продажбата на винетки за 2016 година

От днес започва продажбата на винетки за 2016 година

/КРОСС/От днес започва продажбата на над 2 млн. винетки за 2016 година. За празниците новите стикери ще се предлагат заедно с месечни и едноседмични винетки на старите цени. Могат да бъдат закупени на бензиностанциите, в пощенските станции, областните пътни управления, граничните пунктове и в големи търговски вериги. Новите винетки са защитени с няколко технологии срещу фалшификация, а дизайнът им ги прави по-видими за контролните органи. Променена е визията на винетките. Те имат две холограми, като първата е зелена и на нея се вижда изпъкнала цифра „6", втората е сребърна и е от най-новото поколение компютърно генериран нанооптичен елемент. Вградени са и допълнителни защитни елементи - триизмерни „стъклени" и движещи се изображения. Всички стикери имат двойна номерация - пореден и случаен номер. Комбинацията от двата номера също е вид защита.

До края на годината ще върви паралелна продажба на стикери за 2015 година и 2016 година, като месечната, закупена на 31 декември, ще е валидна до края на януари догодина.

Заради повишаването на цените на винетките за догодина, в някои градове в страната имаше протести на шофьори.

Цената на винетките ще продължи да се повишава, реалната стойност на годишния стикер за лека кола е 150 лв., обяви регионалният министър Лиляна Павлова при представянето на новия дизайн на стикерите за 2016 г.

„От тук нататък трябва да спазваме принципа на поетапното увеличаване и актуализиране на цената, което е по-лесно поносимо, отколкото да се актуализира веднъж например на 8 години с голяма сума", каза Павлова. Принципът за поетапното поскъпване беше заложен още през 2004 г. с приемането на винетната система. Тогава се предвиждаше цената да расте с по 5 евро годишно, което не се случи. Догодина обаче ще има рязко поскъпване, като годишният стикер за лека кола ще струва 97 лева вместо сегашните 67 лева.
„Правителството взе решение да не увеличи цената до тази, която е реалната. Изчисленията показват, че за леки автомобили е 150 лева", допълни Павлова.
От агенция „Пътна инфраструктура" обясниха, че стикерът за 2016 г. ще важи от началото на следващата година, а шофьорите, които искат да пътуват из страната, до края на декември ще трябва да си закупят стикер за 2015 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.