• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Новата кибератака е дело на невиждан досега вирус

Новата кибератака е дело на невиждан досега вирус

/КРОСС/ Световната кибератака, която удари във вторник цяла Европа и започна да се разпростира в САЩ, не е извършена с вируса изнудвач Петя, каза в комюнике руската фирма за киберсигурност „Лаборатория Касперски".

„Предварителният ни анализ показва, че не става дума за вариация на вируса Петя, както се говореше досега, а за нов, невиждан досега вирус изнудвач. По тази причина го нарекохме НотПетя (NotPetya)", заявиха от фирмата, цитирани от БТВ.

По нейни данни най-тежко пострадали до момента са Украйна и Русия, а вирусът е засегнал още Обединеното кралство, Германия, Италия, Франция и САЩ.

За да бъде възпрепятствано разпространението му, „Лаборатория Касперски" препоръчва взетите на прицел организации да актуализират операционните си системи "Уиндоус".

Жертви на кибератаката станаха датският морски превозвач „Мерск", британският рекламен гигант „Уайър енд пластик продъктс", френското промишлено предприятие „Сен-Гобен" и американската фармацевтична лаборатория „Мерк".

В началото атаката порази едновременно големи украински компании, възпрепятства работата на банки и летища. Тя засегна и руския петролен гигант „Роснефт".

Полицията в Украйна пък установи и вероятно откъде е тръгнала атаката. Тя може би е започнала с фалшив ъпдейт на украинската счетоводна програма МЕДок, съобщи в Туитър украинската киберполиция.

Фалшивият ъпдейт е бил разпратен във вторник сутринта и е заразил компютрите на неизвестен брой организации в страната. След това програмата, искаща плащане на откуп в замяна на връщане на контрола над компютъра, се е разпространила и към други компютри.

Компанията МЕДок потвърди във Фейсбук, че е била хакната, но не е разпространявала вируса. Украинската киберполиция подчерта, че не обвинява фирмата.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.