• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

5 пациента с ХИВ са вече излекувани от вируса с ваксина

5 пациента с ХИВ са вече излекувани от вируса с ваксина

/КРОСС/ Нова терапия дава на човешкия организъм възможност да се изчисти сам от ХИВ вируса, без каквито и да е други лекарства, съобщи онлайн изданието Science News.

Научното изследване все още е в ранен етап и затова резултатите не са публикувани в рецензирани списания, а само са представени на Конференция за ретровируси и опортюнистични инфекции (Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections) в Сиатъл.

По данни на ООН 18 милиона души (около половината от всички хора, живеещи с ХИВ) вземат антиретровирусни (ARV) лекарства. Те са скъпи, не са достъпни в някои части на света и обикновено имат много лоши странични ефекти. Пациентите трябва да ги вземат всеки един ден, а в някои случаи и до края на живота си. Освен това, ARV терапията всъщност не премахва ХИВ, а просто го държи под контрол, така че да не сее хаос в тялото.

Въпреки интензивните усилия и огромни инвестиции, няма ваксина за превенция на ХИВ инфекцията, която да е доказана и на пазара. Изследователите тестват и т. нар. терапевтични ваксини, които имат за цел да помогнат на заразените хора да държат вируса под контрол в продължение на месеци или дори години, без антиретровирусни лекарства.

Преди три години Беатриз Мот (Beatriz Mothe) от Изследователския институт за СПИН-а (IrsiCaixa AIDS Research Institute) в Барселона, Испания, започна работа по нова стратегия с ХИВ ваксина, направенa от Томаш Ханке (Tomáš Hanke) от университета в Оксфорд, Великобритания.

Към 13-те доброволци е приложена терапевтична ваксинация. Техните Т-лимфоцити са трансформирани по такъв начин, че клетките им получават способността да потискат вируса. Пациентите са инжектирани със серия от 3 дози, след което те прекратяват да приемат антиретровирусни препарати, традиционната терапия против ХИВ.

След 4 седмици при 8 от пациентите вирусът се завръща, но останалите 5 получават контрол над вируса за 5, 13, 17, 22 и 27 седмици съответно. В кръвта на всеки от тях се открива вирусът на ХИВ, но не повече от 2000 копия на кубически милиметър, а това е по-ниско от прага за възобновяване на антиретровирусната терапия.

Само при 10% от случаите при предишните тестове на подобни препарати са давали възможност да се държи под контрол вируса по-дълго от 4 седмици

"От една страна, успяхме да потиснем вируса, от друга - засилихме имунната система така, че тя да може ефективно да реагира на опитите на вируса да се завърне" - разказва Мот.

"След повече от 50 терапевтични проучвания на ваксини досега, това е първото, което показа "значителен" ефект върху имунната система ", - заяви Стивън Дикс (Steven Deeks) от Университета на Калифорния, Сан Франциско, който се определя като "предпазлив оптимист".

Изследването продължава и досега в три болници на Барселона.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.