• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

2 ноември - Световният ден на витамин D

2 ноември -  Световният ден на витамин D

/КРОСС/ Утре, 2-ри ноември, е Световният ден на витамин D. За втора поредна година Фондация „МС Общество - България" организира информационна кампания, която тази година е под надслов „Витамин D - пазителят на здравето". Кампанията цели да повиши информираността относно ползите от „слънчевия витамин" и неговата роля върху здравето и баланса на целия организъм.

В рамките на кампанията представители и доброволци на Фондация „МС Общество - България" ще раздават информационни материали в Софийски университет „Св. Климент Охридски" и в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

И тази година партньори на инициативата са медико-диагностични лаборатории, които предлагат на преференциални цени през ноември както самостоятелно изследване на нивото на „слънчевия витамин", така и комбинирани пакети.

От 5 ноември Фондация „МС Общество - България" ще стартира и конкурс за детска рисунка „Моят приятел Слънцето". До края на ноември всички желаещи на възраст от 7 до 14 години (разделени в две възрастови категории - 7-10 и 11-14 г.) могат да изпращат своите рисунки по поща/куриер на адрес: гр. София, бул. Янко Сакъзов 12, ет. 4 (пратките се изпращат за сметка на подателя). Рисунките трябва да бъдат формат A4, като всеки сам може да избере материалите за рисуване. Всяко дете може да участва с една рисунка. Специално жури ще разгледа всички получени творби в началото на декември и ще отличи трите най-креативни и вълнуващи рисунки, които показват как слънцето зарежда децата с енергия и им помага да бъдат здрави. Печелившите ще бъдат обявени на сайта на Фондация „МС Общество България" и Национална пациентска организация на 15 декември и ще получат награда под формата на талон за подарък за детска верига магазини.

За витамин D
Витамин D, наричан още „слънчевият витамин", е мастноразтворим стероиден хормон, който повлиява над 200 гена и участва в модулацията на клетъчния растеж, както и в нервномускулната и имунна функция. Двете най-важни форми на витамин D са витамин D3, който представлява около 80% от общото количество и се произвежда в тялото при огряване на кожата от ултравиолетовите UVB лъчи, и витамин D2, който представлява около 20% от общото количество и се доставя чрез храната. Богати на витамин D храни са мазните риби, млечните продукти, яйчният жълтък, черният дроб и гъбите.

Витамините D3 и D2 се транспортират в черния дроб, където се хидроксилират до образуването нa метаболитa 25-хидроксивитамин D - 25(OH)D, познат още като калцидиол. Калцидиолът 25(OH)D е основният индикатор за определяне на цялостния статус на витамин D в човешкия организъм.

До какво може да доведе дефицитът на витамин D?
Дефицитът на витамин D е проблем от световен мащаб, засягащ над 1 милиард души, като на места процентът на засегнатите варира между 70-90%. Причините за недостига на този жизненоважен витамин се коренят най-вече във все по-малкото излагане на слънце, по-затворения и заседнал начин на живот, наднорменото тегло, замърсяването на въздуха, застаряващото население, географския фактор. В България близо 80% от населението има недостиг на витамин D, като проблемът е по-ясно изразен сред женския пол и се среща по-често в големите градове.

Витамин D и множествената склероза

Витамин D играе роля и при автоимунното заболяване множествена склероза (МС), което е едно от най-често срещаните заболявания на централната нервна система, засягащо предимно хората на възраст между 20-40 години. България попада във високорисковите европейски зони по заболеваемост от МС. Изследвания доказват, че нивата на витамин D влияят на риска от възникване на МС, също и че тези нива са най-ниски, когато болните от МС са в пристъп.

За Фондация „МС Общество - България"

Фондация „МС ОБЩЕСТВО - БЪЛГАРИЯ" съществува от 2002 г. и със своите клонове в страната работи за създаването на жизнена среда, съдействаща за социалната адаптация и реинтеграция на българите с множествена склероза (МС) и миастения гравис (МГ). Фондацията е дългогодишен член на Европейската платформа за множествена склероза (EMSP) и се стреми да информира пациентите за актуалните здравни тенденции, както и за всички нормативни промени, които касаят лечението, рехабилитацията и социалната адаптация.

Фондацията провежда застъпнически кампании с цел подобряване условията и възможностите за достъп до здравни и социални услуги в България и реализира проекти за физикална и психосоциална подкрепа на болните. През годините Фондацията е утвърдила и поддържа добри партньорски отношения с центровете за диагностика, терапия и оценка на ефективността на лечението на множествена склероза в София и страната и чрез своите активности оказва ежедневна подкрепа на пациентите и техните близки.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.