• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Витамин С – може ли да си навредим с него?

Витамин С – може ли да си навредим с него?

/КРОСС/ Аскорбиновата киселина, по-широко известна, като витамин С, намира широко приложение, особено в зимния сезон. Редица са ефектите на този витамин върху човешкия организъм:

Увеличава устойчивостта към инфекциозни болести;
Улеснява адаптацията към ниски температури;
Намалява капилярната пропускливост, както и силста на алергичните реакции и възпалителните процеси;
Участва в процесите на кръвосъстирване, има хемостатичен ефект;
Подобрява обмяната на мазнините, като забавя атеросклерозата;
Подобрява процеса на възстановяване на тъканите след операция или травма и други.

Предвид това аскорбиновата киселина се използва основно при простудни заболяванвия за профилактика и лечение в зимния сезон. Не без значение е ролята на витамина при малабсобция, трудно заздравяващи травми, кожни заболявания, кариес, бъбречни заболявания, рахит, захарен диабет, високо кръвно налягане и много други.

Какви са дневните нужди от този витамин и какво става, ако не се достигнат?

Дневните дози от витамина са от 30 мг до 60 мг според възрастта, а при бременни и кърмачки - 100 мг/дневно. При зимни условия и завишено физическо натоварване са нужни дози около 250 мг на ден. При активен болестен процес тези нужди нарастват на 500 мг/дневно, като могат да достигнат до 1000 мг.

Човек набавя в основна степен витамин С от храната. Съществуват храни с по-високо съдържание на витамина (цитрусови плодове, чушки, броколи, домати, зеленолистни зеленчуци и други), които силно се препоръчват при завишени нужди.

При недостиг на аскорбинова киселина (хиповитаминоза С) се развива заболяването скорбут. Среща се при хора, които продължително време не са приемали пресни плодове и зеленуци, при нездравословно хранене или смутено храносмилане. При скорбута и по-леките форми на недостиг се устанояват различни по размери кръвоизливи по тялото и устната лигавица. Може да наблюдава още слабост в мускулите и лесна умора. При децата води до забавяне в растежа на зъбите и костите.

Синтетичен витамин С може да бъде приет през устата във вид на нормални, ефервесцентни, дъвчащи таблетки, а също така и ампули. Милиграмите витамин, които се съдържат в тях също се различават. Целта е те да се дозират според възрастта на пациента, но и според конкретната нужда - дали се касае за профилактика, активно лечение или витаминен недостиг.

Какви рискове съществуват при предозиране на аскорбиновата киселина?

Предвид свободния достъп до аскорбиновата киселина в аптечната мрежа е важно да се познават дневните нужди на организма. Витаминът е водноразтворим и излишните количества се изхвърлят от тялото посредством отделителната система. Въпреки това при предозиране могат да настъпят редица вредни последствия.

Дневна доза над 1200 мг може да доведе до хипервитаминоза С. При състоянието се установява безсъние, главоболие, общо неспокойство, завишаване на артериалното налягане. Може да има още болки в корема, гадене, диария и по-често уриниране. Наблюдава се и зачервяване на бузите. При изследване на урината с тест лента се установява по-ниско pH, а понякога дори глюкоза в урината, което не е нормално при здрави хора.

Хроничното приемане на по-високи от препоръчаните профилактични дози също води до подкисиляване на урината, което води след себе си до усложнения. Увеличава се рискът от нефролитиаза с уратни конкременти (уратите се разтвярят трудно при pH под 6,2).

Какво е важно да се знае?

Здравословното балансирано хранене е най-добрият начин за набавяне на витамини и минерали. При извънредни нужди, недостиг или нужда от временно подпомагане могат да се използват синтетичните продукти на фармацевтичната индустрия. Витамините обаче са нещо, към което трябва да се подхожда със сериозно отношение, защото те съвсем не са безобидни.

Хубаво е да се приемат само при необходимост и обезателно да се спазват препоръчителните дози за дадената възраст и състояние. Допълнително внимание е необходимо при наличие на хронични заболявания. Някои лекарства променят метаболизма си под въздействието на витамини и хранителни добавки, като функцията им може да се измени или напълно да изчезне.

Източник Пулс

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.