• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Йотова: Борбата с демографската криза изисква национален консенсус

Йотова: Борбата с демографската криза изисква национален консенсус
Остър е дефицитът на държавна политика, убедена е Илияна Йотова


/КРОСС/„Липсва умна и реалистична икономическа програма за развитието на България. Ние, българските граждани, не знаем къде ще бъде страната нито след 10, нито след 20 години, нито в по-дългосрочна перспектива." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри в София конференцията „Демографската криза в България - реалности, проблеми и решения", организирана от Фондация „Фридрих Еберт" и Фондация „Солидарно общество". По думите на вицепрезидента държавната политика не е остаряло понятие, а най-сериозният дефицит на България.

„Борбата с демографската криза изисква национален консенсус. Това е тема, която не е подвластна на политически мандати. Мерките и политиките не търпят отлагане. Съобщаването на катастрофални данни не лекува, а само засилва чувството за безпомощност и инерция", посочи Илияна Йотова. Според вицепрезидента страната ни има много неизползван потенциал за развитие в редица области - високите технологии, туризма, селското стопанство.

„Програмата на приоритетите ще роди финансовата и социална инфраструктура", отбеляза вицепрезидентът и припомни тревожната статистика за 800 закрити училища през последните 15 години. Необходимо е образованието да е координирано с развитието на националните политики. Дуалното обучение има бъдеще, но България не използва потенциала му. „Не дадоха резултат европейските програми за насърчаване на бизнеса да наема млади хора. А младите хора искат да знаят защо учат - за да имат качествена работа с достойно заплащане, която не ги слага в графата „работещи бедни", изтъкна вицепрезидентът.

Тясно свързано с демографската криза е състоянието на здравеопазването. По думите на Илияна Йотова най-големият проблем на българските граждани е достъпът до здравни услуги. „След като има места в радиус от 50 километра, лишени от възможността за медицинска помощ, трудно можем да задържим когото и да било там", изтъкна вицепрезидентът.

„Развитието на регионите и изравняването на стандартите е задача на всяко едно правителство, но на практика няма резултати", подчерта Илияна Йотова. Прогнозата е, че до 2030 г. 42 % от населението на страната ще живее в 6 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Същевременно всеки месец изчезва по едно село, а най-бързо обезлюдяващият регион в Европа е Смолянският.

„Държавата трябва да влезе във функциите си, само конкуренцията и свободният пазар няма да свършат работа. Държавата има механизми, с които да стимулира бизнеса в по-слабо развитите региони като им предлага различни облекчения", изтъкна вицепрезидентът. Има и много неизползван потенциал в планинските региони, за екологични производства, за био земеделие или малки фирми с построяването на високоскоростни интернет връзки.

„Малко внимание бе обърнато на тревожна новина от последните дни - за последните 8 месеца чуждестранните инвестиции са се свили три пъти", подчерта Илияна Йотова.

„България трябва да има национална позиция по следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС, особено в частта й за политиката на сближаване и опитите тя да бъде заменена от Плана „Юнкер", който е вреден за страни като нашата", заяви вицепрезидентът. Пряка последица от такъв тип политика е задълбочаването на регионалните различия и демографския дисбаланс.

Въпрос, пряко свързан с демографските предизвикателства, е тенденцията за недостиг на работна ръка. Според вицепрезидента опитите за компенсиране на този недостиг с привличане на българи от историческите диаспори са кризисни мерки. Повечето от хората, които получават българско гражданство, не остават в България. Ако има строго изискване за добро владеене на български език, част от тях могат да намерят трайни работни места в страната.

Голяма част от младите хора от историческите ни диаспори, които идват да учат в България, впоследствие намират своята реализация в друга европейска държава, която им предлага по-високо признание и заплащане.

„В сферата на социалните мерки като финансови стимули за раждаемост, данъчни облекчения, жилищни политики можем да почерпим опит от редица европейски страни, но съобразявайки националните специфики", подчерта вицепрезидентът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.