• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Евакуират село заради пожара край Кресна

Евакуират село заради пожара край Кресна

/КРОСС/ Започна евакуацията на хората от село Влахи заради пожара в Кресненското дефиле. 

Наложи се заради рязкото влошаване на метеоролигичните условия и изключително силния вятър, който насочва пожара и пламъците към селото", съобщи областният управител  Бисер Михайлов, като стана ясно, че хората се изкарват от домовете им по негова заповед.

"За нас приоритет е спасяването на човешките животи и запазването на живота на жителите на селото. Това е първото и най-важното", допълни Михайлов, цитиран от пресслужбата на МВР.

"Част от екипите, които гасят, също ще бъдат изтеглени на безопасни места, зада се прегрупират, с цел овладяване на пожара и неговото разпространяване към село Влахи", обясни главен инспектор Добри Тонков.

"От вчера сме предприели мерки и превантивни действия, ако се наложи евакуация на селото. Направен е списък на жителите на село Влахи, около 19 души, една част от тях са постоянно живущи, други имат там вили и къщи, в които ходят в почивните дни", поясни главен комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР -Благоевград.

"Предприети са бързи действия след издаването на заповедта хората по списък да бъдат изведени от селото максимално бързо, за да се запази тяхното здраве и живот, което е най-важно - те да не пострадат. Предполагам, че ще срещнем съпротива от част от жителите на селото, както беше от изминалите дни в Ощава и Сенокос, но това се прави с цел тяхната безопасност. Знаем, че са привързани към къщите си, към животните си, но най-важното е човешкият живот".

Хаджиев бе категоричен, че ако се наложи, дори и принудително хората ще бъдат изведени и евакуирани, за да са в безопасност.

Огнената стихия гори вече пети ден, а в Община Кресна е обявено бедствено положение. Изгорелите площи са над 15 хиляди декара, предимно гори. Днес на обед властите обявиха, че са потушили основните огнища и че се надяват до вторник да успеят да овладеят пожара. Въпреки това, още сутринта предупредиха, че ситуацията около Влахи е сложна и може да се наложи евакуация, която вече е факт.

В резултат на предприетите действия от селото са евакуирани 27 души. Те са изведени със съдействието на полицейски служители.

Продължават гасителните действия на пожарникарите. Силите на екипите са съсредоточени в овладяването на пожара и недопускане на разрастването му към селото.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.