• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Лютви Местан: ВНС да се свика и после да се саморазпусне

Лютви Местан: ВНС да се свика и после да се саморазпусне

/КРОСС/ Макар и сега Движението за права и свободи да даде всичките си гласове "за" проекта, то няма да го подкрепи на второ четене, ако не отпадне сегашният вариант на квотно разпределение в прокурорската колегия във ВСС. Това стана ясно от изказването на лидера на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна по време на дебатите за приемането на измененията в Конституцията на първо четене.

Лидерът на Движението поиска свикване на Велико народно събрание и преместване на прокуратурата и следствието в изпълнителната власт.

ВНС да се свика и после да се саморазпусне, заличавайки завинаги този формат и прехвърляйки правомощията му към обикновеното Народно събрание.

В съдебната власт се включват не само съдът, но и прокуратурата, и следствието, подчерта Местан. Нито една промяна в Конституцията не може да противостои на принципа за независима съдебна власт, допълни той. 

В сегашната ситуация разпределението във ВСС е 11 членове от политическата квота и 14 от магистратската, т.е. има превес на магистратската квота, защото това повелява - съдебната власт да бъде независима. В проекта, по отношение на квотата на съдиите, принципът с спазен (8:5), но при прокурорската квота - не (6:6). Дали това не е нарушение на принципа на независимостта на съдебната власт? - Според нас, да. - заяви Лютви Местан. 

Движението за права и с вободи няма да подкрепи това квотно разпределение при прокурорската колегия, защото и двете страни не помръдват от позицията си, обясни Местан.

Той предложи още един вариант, зад който ДПС застава: Прокуратурата и следствието да бъдат ситуирани в изпълнителната власт.

Ако идеите за реформа в съдебната власт са отвъд ограниченията в Конституцията, бъдете доблестни и свикайте ВНС. Тогава ще видите цялата реформаторска мощ на ДПС, каза ридерът на Движението. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.