• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Лихвите по всички влогове, без детските, ще бъдат облагани с 10% данък от догодина

Лихвите по всички влогове, без детските, ще бъдат облагани с 10% данък от догодина

/КРОСС/Лихвите по всички видове влогове с изключение на детските ще бъдат облагани с 10 % данък от догодина. Това съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова. В момента само лихвите от срочните депозити се облагат с 8%, а спестовните сметки остават извън обхвата на налога. Данъкът бе въведен от първия кабинет на Бойко Борисов, като тогава 10-процентната ставка беше валидна само за доходите от срочни депозити. След това кабинетът "Орешарски" въведе поетапно намаляване на данъка. Сега новите управляващи ще върнат целия размер на данъка и ще разширят продуктите, върху които ще се плаща той.

Считаме, че при едно плоско ниско облагане от 10% - такова, каквото ще бъде и за следващата година, е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база. Банките в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти-депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни или каквито и да било други, така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат. Тук, разбира се, ще предложим едно малко освобождаване - на детските влогове, посочи Стоянова. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А ако банките дават отрицателни лихви по влоговете (т.е. да искат заплащане, че съхраняват парите ни), тогава бюджета ще ни връща ли разликата между положителната инфлация и отрицателните лихви?! На запад вече има ИСТИНСКИ банки, които са с отрицателен лихвен процент по влоговете! Плюс че и основния лихвен процент на Европейската централна банка е почти нула!

21.11.2014 20:50:29

Бедни и богати

Няма да изкарате и зимата на власт.

21.11.2014 16:19:28

Анонимен

От ГЕРБ какво друго да очакваш! Дано им преседне!

21.11.2014 15:33:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.