• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Кой ще опази КТБ от "пазачите"?

Кой ще опази КТБ от "пазачите"?

/КРОСС/ Странни, да не кажем скандални работи, се случват около Корпоративна банка. В момента, в който сакралната дата 21 юли (понеделник), определена от управителя на БНБ Иван Искров за отваряне на КТБ, се премества неопределено във времето, УС на БНБ извършва действия, които според експерти поставят в неравностойно положение клиентите на търговската банка.

Според източници на "БАНКЕРЪ" на 25 юни 2014 г. УС на БНБ разрешава на квесторите по изключение да преведат по сметка на Фонда за гарантиране на влоговете в БНБ сумата от 30 109 201 лева. Това се случва в момент, в който всички плащания от банката са забранени именно от същия управителен съвет. Странно е основанието за вземане на това решение - чл.16, т.17 от Закона за Българска народна банка, който засяга правомощията на УС на БНБ да разглежда и решава други въпроси от дейността на БНБ, но не и от дейността на търговските банки. Решението не е публикувано в Търговския регистър, което също е нарушение на закона.

С това действие УС на БНБ нарушава собственото си решение от 20 юли 2014 г., с което е забранено изпълнението на задълженията на КТБ. По този начин някои клиенти са "по-скъпи" на БНБ от други.

Обстоятелството, че влоговете на фонда не са гарантирани съгласно чл.5, ал.1, т.14 от Закона за гарантиране на влоговете в банките, не е достатъчно основание за разрешаване на операцията, тъй като в това състояние са и други клиенти - физически лица по отношение на влоговете им над гарантирания размер, общини, пенсионните и осигурителните фондове.

Експерти твърдят, че това съвсем не е първият случай. В критичния момент на 20 юни 2014 г., когато БНБ отказва ликвидна подкрепа на КТБ, а паниката е обзела клиентите, Фондът за гарантиране на влоговете в банките, призван да служи за финансовата сигурност и спокойствие в страната, в 08:45 часа изтегля 27 000 800 лв., депозирани свои средства в КТБ. Тези две действия навеждат на мисълта, че още в първия момент БНБ не е разглеждала възможност за укрепване на Корпоративна банка.

Автор: Петър Илиев, "Банкеръ"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А сьдиите Кои са?

15.07.2014 19:17:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.