• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Трябва ли да се насърчи безплатното сервиране на вода в ресторантите

Трябва ли да се насърчи безплатното сервиране на вода в ресторантите
Европейски мерки за употреба на повече питейна чешмяна вода


/КРОСС/ Брюксел препоръчва на ресторантите да предлагат безплатна вода в рамките на ЕС. Това е само една от мерките, които Европейската комисия и Европейският парламент взимат за равния достъп до качествена питейна вода.

Приложими ли са тези мерки в България? В Сутрешния блок на БНТ1 темата коментираха диетологът д-р Мария Николова, Атанас Димитров от Асоциацията на ресторантьорите и Георги Иванов - председател на "Евро-ток България", водещото европейско движение за кулинари.

"Изключително е важно да бъдем хидратирани. За да функционира добре нашият организъм, трябва да приемаме поне по 2-2,5 литра вода на ден - нещо, което често на практика се оказва невъзможно. Чувството за жажда идва едва когато ние сме дехидратирани над 10%", обясни д-р Мария Николова. Тя заяви, че приветства инициативата за осигуряването на достъп до питейна вода. И кафето, и алкохолът, и концентрираните захарни напитки ни обезводняват. Затова е добре да ги консумиране заедно с вода, препоръча диетологът.

Атанас Димитров се учуди защо се повдига този въпрос. "Ние като индустрия на гостоприемството сме въвели тази практика преди десетилетия. Моята практика показва, че няма случай клиент да седне в заведение, в обект за обществено хранене, да поиска чешмяна вода и тя да не бъде сервирана", заяви той. "В България се пие бутилирана вода основно поради съмнение в качеството на чешмяната", допълни Димитров.

Георги Иванов подчерта, че хотелиерско-ресторантьорската индустрия предлага продукт, който създава комфорт, грижа за здравето и добре приготвена храна. "Водата е изключителна част от този продукт. Мисля, че във всеки новоизграден обект има достатъчно филтри, има дейност, която гарантира качеството на питейната вода. Друг е въпросът, че чисто протоколно в нашите ресторанти леко се заобикаля този момент, като една от причините е по-доброто представяне на определени продукти", отбеляза още Иванов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Безплатно?!? Не и в Тикволандия. Тук и за едно ”добър ден”, трябва да платиш!

26.10.2018 17:55:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.