• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Рисково количество дунапрен от централен канал бе извадено от екипи на „Софийска вода“

Рисково количество дунапрен от централен канал  бе извадено от екипи на „Софийска вода“

/КРОСС/ Аварийни екипи на „Софийска вода", част от Веолия, регистрираха голямо количество дунапрен при отпушването на канал в близост до МОЛ София на бул. „Александър Стамболийски" в понеделник - 12 август. Повече от 5 часа отне на специалистите да извадят необичайния материал. Наложи се разрязването на умишлено озовалия се в съоръжението синтетичен материал, който трайно бе запушил пропускливостта му. Не е ясно колко време дунапренът е престоял в канала, нито кой е отговорен за недобросъвестната постъпка, както и мотивите на извършителя. Със сигурност обаче е отнело доста време и усилия, за да бъдат вмъкнати подобни обемисти материали в тесния канал, още повече - незабелязано.

Екипите на „Софийска вода" няколко поредни дни отстраняват неблагоприятните последствия от запушването на канализационното съоръжение. Те напомнят, че водата в канализацията е силно замърсена и може да представлява сериозна опасност за здравето на хората, тъй като всяко запушване на мрежата е предпоставка за връщане на отпадъчната вода назад към жилищни и обществени сгради.

В канализационните съоръжения са откривани и далеч по-необичайни материали, включително автомобилни гуми. Дунапрен до този момент обаче в този вид не е откриван.

„Софийска вода" използва случая още веднъж да напомни, че за нормалното функциониране на канализационната мрежа са проблем дори и дребните отпадъци, които често попадат в нея. Една мокра кърпичка, клечки за уши, хранителен отпадък или памперс, хвърлени в канала, са достатъчни да предизвикват „тапи" в тръбите, а от там и тежки поражения на скъпоструващите съоръжения в пречиствателната станция, споделят експерти от канализационния екип на компанията.

Най-традиционните „врагове" на канала са твърдите мазнини, трудноразтворими компактни и големи по размер хранителни остатъци, фасове, козина от домашни любимци, санитарни принадлежности, продукти от стъкло, текстил и всевъзможни картонени опаковки, както и строителни отпадъци. В канала попадат и токсични продукти като живак, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и фармацевтични продукти, които са сериозно изпитание в процеса на пречистване и представляват риск за околната среда. Също така при едно сериозно запушване те биха могли да проникнат в мазета и приземни етажи на сгради и да се превърнат в потенциална опасност за здравето.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ако им е тежко на франсетата...

...от Веолия да работят в София, могат да напуснат! Преди да плащат за такива мелодраматични дописки из вестниците да си припомнят колко пъти поскъпна водата в София от приватизацията им на водопреносната НИ мрежа до ден днешен и ако не ги е ударила съвсем амнезията да ни осветлят какъв е маржът между това, което плащат за водата те и това, което им плащаме за водата ние? М???

15.08.2019 13:12:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.