• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Основната причина за водния режим в Перник е липсата на достатъчно валежи

Основната причина за водния режим в Перник е липсата на достатъчно валежи

/КРОСС/ От началото на тази седмица Перник е на воден режим. Основната причина е липсата на достатъчно валежи. Оттам нататък въпросът е как е била изразходвана наличната вода. Все още се обследват обстоятелствата и начинът на използване на водния ресурс. Опазването на ресурса става с пестене и инженерни мерки - намаляване на загубите по водоснабдителната система, коментира инж. Иван Иванов, Българска асоциация по водите, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Министерството на околната среда и водите дават разрешения на ползвателите да потребяват определени количества през месеците", уточни гостът.

Гостът сподели опасенията, че водният режим не води непременно до икономия. "Той трябва да бъде направен умело, тъй като хората се презапасяват. Самото спиране и пускане на системата води до много повече аварии", подчерта той.

"Вероятно проблемът в Перник е бил, че не навреме е спряно ползването на големи количества от индустрията", изрази хипотеза инженер Иванов.

"Министерството на регионалното развитие и благоустройството са тези, които носят отговорност за управлението на дружеството и ако са преценили, че има основание да бъде освободен управителят, сигурно е така".

Позицията на инженер Иванов е, че не трябва често да се сменят управителите на ВИК дружествата.

"В България имаме средно 60% загуби на вода. Трябва да започнем да се борим с неотчетените водни количества. Това се изразява в инвестиции в подмяна на водопроводите, както и спиране на нереглементираното ползване на вода".

По думите на госта трябва да се направи национална програма за намаляване на загубите на вода у нас. Освен това той посочи и необходимостта от инвестиции в размер на 3 млрд. евро за водоснабдяване, както и адаптивността към природните условия като фактор за справяне с проблема.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.