• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Симеон Славчев: Фандъкова заплашва националната сигурност заради пречистването на питейната вода на София

Симеон Славчев: Фандъкова заплашва националната сигурност заради пречистването на питейната вода на София

/КРОСС/ "Драмата с пречистването на водата на София се случва или заради корупционна схема или заради професионално безхаберие и престъпно нехайство. И в двата случая става въпрос за престъпление". Така председателят на ПП МИР, общински съветник в Столичния общински съвет и зам.-председател на Постоянната комисия за инженерна инфраструктура и енергийно планиране инж. Симеон Славчев коментира ситуацията с пречисването на питейната вода на София. Той подаде искане до изпълнителният директор на "Софийска вода"АД да му бъде предоставена проба от препарата Lubroflog 19, с който ще се пречиства водата на столицата. "Продължавам да настоявам за пореден път кмета Йорданка Фандъкова да направи собствена проверка и да излезе с официално становище по темата за водата, но до момента не само няма реакция от нейна страна, но не е казала и дума по темата. С тези свои действия и бездействия кметът на София поставя под сериозна заплаха националната сигурност на страната, част от която е качеството на питейната вода на София, в която живеят 1/3-та от населението на България", беше категоричен общинският съветник и председател на най-младата политическа партия.
Проблемът беше разкрит публично от инж. Славчев и учени от БАН преди няколко седмици. На специална пресконференция те изнесоха факти, свързани с проведена обществена поръчка за продукт, с който да се пречиства водата на София. Концесионерът "Софийска вода"АД диста съмнително и с фалшифицирани документи е избрал гръцкият продукт Lubroflog 19, който освен, че се оказва по-скъп и нетраен, но и с неизяснен състав, което крие опасности за здравето на хората. Общинският съветник инж. Симеон Славчев реагира незабавно и подаде сигнал до прокуратурата.
Въпреки информацията, изнесена в публичното пространство, нито една институция до момента не се зае сериозно с проверка на случая. Междувременно "Софийска вода" пусна въпросният продукт в експлоатация, което означава че химикалът вече е във водопреносната мрежа на София. Специалисти от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН направиха проверка и установиха редица грешки в документацията на продукта. На 20 август на сайта на „Софийска вода" АД излезе информацията, че Лабораторно-изпитвателният й комплекс (ЛИК) е получил акредитация по последната версия на стандарта БДС EN ISO/IEC 17025:2018 относно общите изисквания за компетентността на лаборатории за изпитване и калибриране. Първата си акредитация за определяне качеството на водите ЛИК получава през 2010 г. и учудващо прави елементарни случайни или неслучайни грешки при анализите със сериозни последствия. Например, при сравнителното лабораторно изследване на два търговски продукта за пречистване на питейната вода по обществената поръчка на „Софийска вода" АД с номер ТТ001795, ЛИК не използва подходяща филтърна хартия или пълнеж за задържане на образувалите се флокули от съдържащите се замърсители в пречистваната вода (задължително условие от тръжната документация), както и не спазва БДС ISO 10566:2002 (използване на филтърна хартия с размери на порите 0,45μm при определяне на остатъчен алуминий в питейна вода). Въз основа на некоректно проведения тест от ЛИК, „Софийска вода" АД за първи път прилага на софийска питейна станция неизвестен търговски продукт без приложен сертификат от производителя, разкриват експертите от БАН.
Остава неизяснен и въпросът доколко е независима френската SGS лаборатория, която прави анализ само на пречистената чиста вода от яз. Искър, като дава грешен Сертификат за анализ № 01/30.07.2019 за състава на Lubroflog 19, съвместно с доставчика на продукта "Континвест" ООД. В сертификата е допусната съществена грешка за състава на продукта: на посочената плътност 1,24 g/ml отговаря процентно съдържание за алуминий 5,3% , а не както е дадено съдържанието на алуминий - 91,95 g/kg, отговарящо на процентно съдържание на алуминий 9,195%Al. От процентното съдържание на алуминий в коагуланта зависи ефекта на пречистване на водата - при по-висок процент на алуминия се използва по-малко количество от коагуланта т.е. съдържанието на алуминий е важен показател при определяне на цената на доставения търговски продукт. Допълнително, изрично изискване към коагуланта в обществената поръчка е да бъде високо основен т.е. базисността OH/3Al трябва да бъде ˃0,70, но в приложения сертификат липсват данни за базисността, а само е записано, че съответства на ˃0,35, което не отговаря на изискването, отбелязват още учените.
За да бъде коректно изследван гръцкият препарат, инж. Симеон Славчев поиска и достъп до препарата от "Софийска вода", за да бъде изследван в независима лаборатория. Така ще може да се направи реален и коректен анализ на продукта и да се даде експертно становище за неговото качество и състав. "Здравето на столичани е нещо, с което не може никой да си играе, нито кмета, нито концесионера на "Софийска вода". Престъпното нехайство на концесионера и ръководството на "Софийска вода" АД е сериозна предпоставка за разваляне на концесията, защото това застрашава националната ни сигурност", беше категоричен общинският съветник инж. Симеон Славчев.
 
 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.