• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Повечето течности по време на заболяване са вредни

Повечето течности по време на заболяване са вредни

/КРОСС/ Пиенето на много течности по време на болест не помага, а често дори вреди на здравето на човека, особено ако страда от хронични заболявания, съобщават учени в списание BMJ Case Reports. "Малко са доказателствата, че съветът да се пие много вода е един добър начин човек да се справи с обикновени инфекциозни заболявания. С такива фалшиви съвети трябва да се борим, като се има предвид броят на смъртните случаи и сериозните здравословни проблеми, свързани с развитието на остра хипонатриемия", посочват Лора Лий и Мариан Нороня от Кралския колеж в Лондон. Както посочват Лий и Нороня, преди известно време в болницата на Кралския колеж потърсила помощ жена на 59-годишна възраст, страда от хронично възпаление и инфекции на пикочно-половата система.

Лекарите й изписали антибиотици, аналгетици, предписали й почивка, но състоянието й се влошавало повече - започнала да залита при ходене, падала, периодично повръщала, появили се проблеми с говора. Когато лекарите провели повторни изследвания, установили, че кръвта на жената се съдържа много малко натрий - около 10% по-малко от минималната допустима стойност, което означава, че тя е развила така наречената хипонатриемия. След известно време жената признала, че постоянно е пиела по няколко литра вода на ден, следвайки съвета на лекаря, при когото се прегледала последния път. Така тя се опитвала да "почисти своята система" от инфекцията. Но като резултат тя почти се довела до смъртта - остра хипонатриемия, която води до смърт в 30% от случаите.

Намирайки причината за странното заболяване, лекарите забранили на жената да пие повече от един литър вода на ден. На следващия ден тя се почувствала по-добре и била изписана от болницата. Това откритие изненадало учените - заболяването се среща изключително рядко при хора, които не се занимават с тежко физическо натоварване, не вземат екстази или не страдат от особена форма на шизофрения, което принуждава постоянно да се пие вода. Обикновено бъбреците и пикочно-отделителната система могат да се приспособят към употребата на всякакви количества вода. Тази способност обаче изглежда намалява, поради което неумереното пиене на вода може да влоши положението, а не да помогне за оздравяването. Затова лекарите препоръчват да не се слушат такива съвети и да се пие само такова количество вода, което ви се пие по време на заболяване.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.